Novi vlasnik je njemačko-bosanska grupa 'Ukras'

Ko je Sarajlija koji kupuje kamenolome u Sloveniji: O njemu se ne zna mnogo, osim...

Biznis Klub 04.03.19, 08:19h

Ko je Sarajlija koji kupuje kamenolome u Sloveniji: O njemu se ne zna mnogo, osim...
Novi vlasnik Minerale ima sjedište u Bohumu u Njemačkoj i srodne firme u svim zemljama bivše Jugoslavije

Firma Mineral iz Podpeči kod Brezovice, koja upravlja s nekoliko kamenoloma širom zemlje i zapošljava više od 70 ljudi, dobila je novog vlasnika, javio je slovenački portal Siol.net.

 

Firma je do sada bila u vlasništvu poduzetnika Marjana Urleba iz Šentjurja. Odlučio je prodati sedam godina nakon što ju je kupio iz stečajne mase bivše finansijske firme Poteza, a njen poslovni preporod nije uspio.

 

Mineral je sada u vlasništvu njemačko-bosanske grupe Ukras koja se bavi izgradnjom poslovnih i stambenih zgrada. Također posjeduje betonare i brojne kamenolome i rudnike u regiji jugoistočne Evrope. Prisutna je i na slovenskom tržištu.

 

Prvi čovjek i vlasnik firme Ukras je, kako se navodi, Fehim Selek iz Sarajeva. O njemu se ne zna mnogo, osim što je vlasnik tvornice čarapa Ključ, navodi Siol.net u tekstu pod naslovom “Ko je Bosanac koji kupuje kamenolome u Sloveniji”.

 

Novi vlasnik Minerale ima sjedište u Bohumu u Njemačkoj i srodne firme u svim zemljama bivše Jugoslavije.

 

Najaktivniji je u njemačkim gradovima Bon, Minhen i Keln, a u prošlosti je imao i projekte u Zagrebu, Beogradu, Sarajevu i drugim većim gradovima u regiji.

 

Posljednjih godina postaje sve popularniji i u Sloveniji. Ukras-AG formalno je vlasništvo Adele Selek-Mešić.

 

“Odlučili smo prodati firmu kapitalno jakom partner“, objasnio je Marjan Urleb, i odao: “Za takvu priču (oživljavanje posla u kamenolomu) potrebno vam je mnogo energije, pa je radije prepuštamo drugom”.

 

Prema saznanjima portala, posao vrijedi više od tri miliona eura, a polovicu kupovne cijene namjerava podmiriti Ukras s opskrbom kamenom i drugim proizvodima. Urleb će nastaviti raditi sa njemačko-bosanskom grupom.

 

(Biznisinfo.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI