Osam zahtjeva protiv cenzure

Protest novinara u Zagrebu: Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!

Hronika 02.03.19, 14:41h

Protest novinara u Zagrebu: Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!
Novinari, među ostalim, zahtijevaju da se prekine zloupotreba sudskih tužbi, da se zakonski zaštite novinari koji upozoravaju na pritiske kojima su izloženi, depolitizira Vijeće za elektroničke medije, razriješi vodstvo Hrvatske radiotelevizije i hitno izmijeni Zakon o HRT-u

 

Novinarski protest "Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!", u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva (HND), počeo je u 12.05 pred zgradom zagrebačkog Novinarskog doma. U protestnoj šetnji novinari su došli do Ministarstva kulture u Runjaninovoj ulici te ostavili osam zahtjeva protiv cenzure. Zatim su uz pratnju bubnjeva stigli i do zgrade Vlade na Markovu trgu noseći natpise  "Oteli ste medije, novinarstvo ne damo", "Prijetili smrću novinarima Indexa", "Vas dvije grakćete kao vrane" itd. 

 

- Dosta je bilo progona novinara, dosta je uništavanja javne profesije, to traje desetljećima, izjavio je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko ispred Novinarskog doma, prozivajući Vladu da se o ovom problemu "ponaša ignorantski jer misli da je ignoriranje rješenje problema", a što su, tvrdi, činile i mnoge prethodne vlade uništavajući novinarstvo. Zovko je rekao da žive u zemlji u kojoj se novinari osuđuju zbog objave istinite informacije, te je stoga vrijeme "da kažemo dosta". 

 

Zahvalio je svima koji su se okupili na protestu, posebno onima koji su došli iz svih dijelova Hrvatske, a posebno je pozdravio prisutne kolege iz Srbije, Bosne i Hercegovine te "pokazali ljudsku i novinarsku solidarnost". 

 

- Ne možete nas tužiti koliko mi možemo pričati, to svima mora biti jasno, poručio je Zovko. Naglasio je da ova protestna akcija ne završava danas, već će se nastaviti iduće sedmice te u danima i mjesecima koji dolaze, javlja HRT. 

 

Novinari, među ostalim, zahtijevaju da se prekine zloupotreba sudskih tužbi, da se zakonski zaštite novinari koji upozoravaju na pritiske kojima su izloženi, depolitizira Vijeće za elektroničke medije, razriješi vodstvo Hrvatske radiotelevizije i hitno izmijeni Zakon o HRT-u. Osim toga, u HND-ovim zahtjevima su i osiguranje provedbe Zakona o medijima i provedba statuta medija, onemogućavanje lokalnim šerifima da uzurpiraju medije, pronalaženje i procesuiranje napadača na novinare te uvođenje javnih potpora za kvalitetno novinarstvo.

 

(Patria, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI