FOTO/ Katastrofalni uslovi u kući na Pagu

Pogledajte kako su živjela djeca koju je otac bacio sa balkona: Centar za socijalnu skrb kaže da je sve bilo u redu...

Hronika 01.03.19, 14:17h

Pogledajte kako su živjela djeca koju je otac bacio sa balkona: Centar za socijalnu skrb kaže da je sve bilo u redu...
Pune tute izmeta i urina na hodniku, razbacana roba i stvari i kreveti bez posteljine samo su neki prizori koje je jučer zatekla Indexova novinarka u obilasku kuće

 

Uslovi u kojima su živjela djeca, koju je jučer njihov otac Josip Rođak bacio s balkona kuće na Pagu, su najblaže rečeni katastrofalni, piše Index.

 

U isto vrijeme, iz Centra za socijalnu skrb Zadar Indexu su danas rekli da su djelatnici centra odlazili u nadzor u njihovu kuću i da je sve bilo u redu. Fotografije iz kuće u kojoj su djeca živjela Index objavljuje jer one dokazuju kako sistem ne funkcionira i u kakvim su uvjetima djeca živjela, a niko to nije uočio niti je reagirao.

 

Pune tute izmeta i urina na hodniku, razbacana roba i stvari i kreveti bez posteljine samo su neki prizori koje je jučer zatekla Indexova novinarka u obilasku kuće. U stanu su i dva putna krevetića, iako je najmlađe dijete staro tri godina, a djevojčice su u dobi od 5, 7 i 8 godina pa su preveliki da bi spavali u malim putnim krevetima.

 

pag-porodica-rodak-1

 

Sva su djeca ozlijeđena (dvoje od njih teže) nakon što ih je otac jučer bacio sa šest metara visine na betonsko dvorište, a najteže je sedmogodišnja djevojčica koja je sinoć u kritičnom stanju prevezena u Zagreb na Rebro. Ostala su djeca u zadarskoj bolnici, a jedna će djevojčica danas na operaciju.

 

 

Direktorica Centra za socijalnu skrb u Zadru Vesna Burčul jučer je rekla da "nikada ništa nije ukazivalo na mogući ovakav ishod, niti je moguće bilo predvidjeti ovako drastičan, brutalan, radikalan i teški ishod za nekog neutralnog promatrača, a kamoli za nekoga ko je u žiži zbivanja". Navela je i da nikad nije bilo prijavljeno nasilje u toj porodici.

 

Danas su novinari Indexa razgovarali s direktoricom CZSS-a Zadar koja se poprilično naljutila kad su je pitali koliko često su odlazili u nadzor kod ove porodice te im je poklopila slušalicu.

 

Potvrdila je da je porodica Rođak bila pod njihovim nadzorom. Budući da su novinari doznali da u podružnici CZSS-a Zadar na Pagu radi samo jedna socijalna radnica, pitali smo je li ona išla u nadzor porodici.

 

Ostale fotografije iz kuće, ali i kako su tekli razgovori s direktoricom Burčul možete pronaći na Indexu.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI