Dodik odgovorio na Nikšićevu čestitku za Dan nezavisnosti

U SDP-u su pokušali da se našale i da budu cinični. Kao što sam Trumpu rekao da to nije moj praznik, tako i njima...

Front 01.03.19, 13:29h

U SDP-u su pokušali da se našale i da budu cinični. Kao što sam Trumpu rekao da to nije moj praznik, tako i njima...
Kao što mi je američki predsjednik Donald Trump uputio čestitku negdje u novembru za neki praznik BiH, ja sam odgovorio da to nije moj praznik

 

 

Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić jučer je uputio predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku i svim građanima Bosne i Hercegovine čestitku povodom 1. marta - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

 

Upitan da prokomentariše čestitku koju mu je povodom 1. marta - Dana nezavisnosti BiH uputio SDP, Dodik, koji je i predsjedavajući Predsjedništva BiH, ocijenio je da su time "pokušali da se našale i da budu cinični", javlja Srna a prenose mediji.

 

"Kao što mi je američki predsjednik Donald Trump uputio čestitku negdje u novembru za neki praznik BiH, ja sam odgovorio da to nije moj praznik, a evo i njima odgovaram - to nije moj praznik", istakao je Dodik.

 

On je izjavio "da to nije njegov praznik, da to može da bude praznik Bošnjaka, ali da sigurno nije praznik BiH".

 

"Prvi mart nikada neće biti praznik Srba. To je za nas sinonim stradanja i mislim da su pokvareno pribavili taj praznik u nastojanju da nama nametnu svoju istinu i svoju priču o stradanjima u BiH", kaže Dodik.

 

Prije 27 godina većina građana i građanki Bosne i Hercegovine na referendumu su se opredijelili za nezavisnu državu ravnopravnih građana, naroda BiH - muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive.

 

Tada se 64 posto građana izjasnilo da želi živjeti u "suverenoj i nezavisnoj Bosni i Hercegovini, državi ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine - muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive".

 

Referendumu je pristupilo ukupno 2.073.568 glasača što je predstavljalo izlaznost od 63,6 posto. Od ukupno izašlih na glasanje njih 99,7 posto je glasalo za nezavisnost, a 0,3 posto protiv te odluke. Rezultati referenduma su prihvaćeni 6. marta 1992. godine u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

 

Zemlje članice Evropske zajednice priznale su Bosnu i Hercegovinu 6. aprila 1992. godine. Sjedinjene Američke Države priznale Bosnu i Hercegovinu dan kasnije, 7. aprila. Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine primljena u punopravno članstvo Ujedinjenih naroda.

 

Parlament je 28. februara 1995. godine donio odluku da se 1. mart slavi kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Evropska ekonomska zajednica je priznala ovaj dan, a ukaz o proglašenju zakona kojim se 1. mart proglašava Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine i državnim praznikom potpisao je predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović 6. marta 1995. godine.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI