Otvoreno u intervjuu za 'The Guardian'

Goran Bregović o Bijelom dugmetu: Bilo je važno da naš pjevač može biti odjeven u uniformu poput Tita, ali i u onu policajca u konc-logoru

Nedjeljni magazin 01.03.19, 11:06h

Goran Bregović o Bijelom dugmetu: Bilo je važno da naš pjevač može biti odjeven u uniformu poput Tita, ali i u onu policajca u konc-logoru
Slavni muzičar opisuje sebe staromodnog tipa koji ne snima videospotove i ne pojavljuje se na TV-u

 

Goran Bregović, jedan od najvećih balkanskih muzičara, govorio je za britanski "The Guardian" o djetinjstvu u Sarajevu, komunizmu i Titu, Bijelom dugmetu, ali i životu danas i budućim planovima, prenosi Avaz.

 

- Bili smo siromašni, ali kada se osvrnete na taj period, shvatite da je to vjerovatno bilo najbolje vrijeme u našoj historiji. Bilo je to vrijeme mira. Moja majka je Srpkinja, otac Hrvat, a jedini problem u našoj kući je bio to što je otac pio... Bio je u jugoslovenskoj armiji i oni su mnogo pili - ispričao je Bregović prisjećajući se svog djetinjstva provedenog u Sarajevu.

 

"The Guardian" je pisao i o Breginom živopisnom životu. Bio je glavna rok zvijezda u bivšoj Jugoslaviji, a nakon toga je pisao nagrađivane filmske partiture, komponovao za orkestar i postao najbolji promotor romske muzike s Balkana. Prodao je više od šest miliona albuma i sarađivao s brojnim muzičarima - od Iggy Popa do Scotta Walkera i pokojnog Rachida Tahe

 

Bregović sebe opisuje kao staromodnog tipa koji ne snima videospotove i ne pojavljuje se na TV-u, a svoju muziku predstavlja putujući svijetom na beskrajnoj globalnoj turneji.  

 

- Odrastao je okružen muzikom kršćana, jevreja i muslimana koji su koegzistirali u gradu i to je period i utjecaj koji slavi u djelu 'Tri pisma iz Sarajeva'. Bregović tvrdi da je glavni grad BiH metafora našeg vremena, jer ono što smo vidjeli u Sarajevu nakon 1991. godine sada vidimo širom svijeta. Danas smo dobre komšije, a sutra pucamo jedni na druge jer smo različitih religija -  piše The  Guardian.

 

Bregović je sinoć u francuskom gradu Renesu predstavio projekat "Tri pisma iz Sarajeva". Riječ je o djelu kojim dominiraju tri uglavnom instrumentalna odlomka u formi tri pisma - jevrejsko, muslimansko i kršćansko. Ta fuzija ima svoje korijene u Sarajevu.


- Moj otac je amaterski svirao violinu i želio je da njegov sin radi isto pa sam kao dječak išao na časove violine. Međutim, bio sam više tip za gitaru. Sam sam učio da sviram, ne mogu reći da sam edukovan - ispričao je.

 

Sa 17 godina je počeo svirati, ali ubrzo je počeo koristiti droge i zbog toga mu je majka zabranila da svira. Četiri godine slijedio je njene savjete - upisao je studij filozofije na Univerzitetu u Sarajevu. Trebao je postati profesor marksizma no odjednom je dramatično promijenio smjer.

 

- Nisam polagao završne ispite i to me je spasilo te sudbine. Umjesto toga sam postao rock zvijezda i bio sam najveći. Moji heroji su bile britanske rock zvijezde poput "Led Zeppelina", jer ako sviraš gitaru onda želiš biti poput ostalih zgodnih gitarista, poput Jimmyja Pagea - rekao je Bregović.

 

Nakon toga je kako se navodi dalje u tekstu "The Guardiana", oformio bend Bijelo Dugme koji je nakon izdavanja prvog albuma 1974. godine uzdrmao jugoslavensku muzičku scenu mješavinom hard roka, folka i romske muzike.

 

- Bio sam velika rock zvijezda, a Romi su nam pomagali da se zagrijemo prije izlaska na binu. U svlačionici nam je uvijek svirala romska limena muzika, to je bilo ludilo. Uvijek sam mislio da je balkanska romska muzika početak punka - više ludilo, nego muzika. Punk je umro s pjesmom "God Save The Queen" - istakao je Bregović.

 

Novinar "The Guardiana" pitao je i zbog čega je grupa Bijelo dugme bila tako posebna.

 

- Rock’n’roll je bio važniji u komunizmu nego u zapadnim zemljama. Ako ste bili pametni i dovoljno oprezni, mogli ste poslati veoma važne poruke. Danas to možda djeluje djetinjasto, ali bilo je veoma važno da moj pjevač u jednom trenutku može biti odjeven u bijelu uniformu popu Tita, a u drugom u crnu poput policajca u nacističkom koncentracionom logoru. To je očita alegorija komunizma i komunističkih režima - tvrdi Bregović.

 

Na pitanje šta danas misli o Josipu Brozu Titu Bregović je rekao da je učinio mnogo dobrih stvari, ali da je propustio priliku da Jugoslaviju transformiše u demokratsku državu. Smatra da u tom slučaju nikada ne bi došlo do rata.

 

Za vrijeme opsade Sarajeva Bijelo dugme se raspalo, a Bregović je preselio u Pariz. Oformio je Orkestar za svadbe i sahrane s kojim već dvadeset godina svira širom svijeta i postao najpoznatiji svjetski predstavnik balkanske romske muzike. Otkrio je da će u narednom periodu u Mančesteru raditi nastavak opere "Karmen sa sretnim krajem" koja će biti bazirana na pričama migranata.

 

- Postavio sam je u Mančester jer su mi rekli da tamo ima najviše različitih populacija. Osim toga, veliki sam fan Manchester United i radujem se što ću nekoliko mjeseci živjeti tamo - rekao je.

 

No, nije poznato kada će to uraditi s obzirom na gust raspored koji uključuje koncerte na Sibiru, širom Evrope, Sjeverne Amerike, Meksika i naravno u Sarajevu.

 

- Ja plaćam porez u Sarajevu. Domaći sam kompozitor i moram biti tamo. Međutim, grad se promijenio, izgubio je svoj duh koji je imao kada su ljudi različitih nacionalnosti živjeti jedni pored drugih. Primitivni rat imao je primitivne rezultate i trebat će nam vremena da se vratimo na staro. Ali, ja volim Sarajevo - poručio je Bregović za "The Guardian".

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI