Metoda ranijeg slijetanja

Postoji trik koji će vam omogućiti da avionsku kartu platite puno manje: Kompanije čine sve kako bi stale ukraj 'varkama'

Biznis Klub 28.02.19, 09:24h

Postoji trik koji će vam omogućiti da avionsku kartu platite puno manje: Kompanije čine sve kako bi stale ukraj 'varkama'
Za ovaj neobičan trik čak postoji i internetska stranica Skiplagged, putem koje možete pronalaziti isključivo ovakvu vrstu letova

 

Jeste li znali da postoji trik koji će vam omogućiti da avionsku kartu platite puno manje? Avioprijevoznici i dalje čine sve što je u njihovoj moći da stanu na kraj ovakvim 'varkama'. Riječ je o tzv. metodi 'ranijeg slijetanja'...

 

Da pojasnimo, prvo kupite kartu za dužu relaciju. No, iako imate kartu za cijelo putovanje, s aviona siđete ranije, nešto slično kao što to možete raditi u autobusima ili vozovima.

 

Konkretno: recimo da želite avionsku kartu od Bostona do Houstona, ali kada ste krenuli u potragu, otkrijete da vam je taj let preskup. Stoga krenete u pretraživanje dužih letova, ali samo onih koji tokom putovanja staju na vašem odredištu. Tako, primjerice, odaberete relaciju Boston - Las Vegas, s tim da avion slijeće i u Houstonu. Odabirom ove relacije platit ćete manju cijenu nego za direktan let, no morate biti svjesni da u tom slučaju ne možete nositi previše prtljage.

 

Za ovaj neobičan trik čak postoji i internetska stranica Skiplagged, putem koje možete pronalaziti isključivo ovakvu vrstu letova.

 

No, unatoč tomu što putnik ovu funkciju bez ikakvih problema može odabrati, kompanije i dalje ne vole kada se izigra njihov sistem, a ponekad zbog ovog trika znaju podići i tužbu. Iako je većina tih tužbi u prošlosti doživjela nesretan kraj po aviokompaniju, neki i dalje u tome ustraju. Tako je njemačka aviokompanija Lufthansa tužila putnika za više od 2.000 dolara.

 

Aviokompanije su same krive

 

S druge pak strane, stručnjaci smatraju kako je mogućnost kupnje karata za 'skrivene gradove' isključivo problem aviokompanija koje su tu opciju same omogućile.

 

- Kao biznismen i stručnjak za zračni promet u potpunosti razumijem problem s kojim se susreću aviokompanije. Njihov glavni cilj je stvoriti što profitabilnije poslovanje, naravno. No, zbog previsokih cijena avionskih karata, nije čudno da je došlo do sve veće popularnosti opcije ranijeg slijetanja, ističe Henry Harteveldt, osnivač konzultantske putničke agencije Atmosphere Research.

 

Tony Webber, izvršni direktor zrakoplovne tvrtke Air Intelligence, smatra kako su tužbe koje aviokompanije dižu protiv putnika, poput one Lufthansine, zapravo, obična taktika zastrašivanja. On objašnjava kako kupnja takvih karata zapravo kompanijama onemogućuje maksimiziranje prihoda. Naime, da su prodali karte za direktni let ostvarili bi veću zaradu, nego li prodajom onih za raniji izlazak. Što znači da zapravo svaka prodana karta za prijevremeno slijetanje u stvari smanjuje njihovu procjenu zarade, piše BBC.

 

Kupnja karata za 'skrivene gradove' ipak je riskantna

 

Kao što i pokazuje već ranije spomenuta tužba Lufthanse, prakticiranje ovakvog načina putovanja ipak može biti riskantno za putnika. Ako se učestalo koristite ovakvom praksom vrlo brzo možete biti 'označeni', bilo na aerodromu ili putem sistema provjere putnika.

 

- Rezerviranje neuobičajenih načina putovanja moglo bi kod avioprijevoznika podići 'crvenu zastavicu'. U nekim slučajevima možete biti zaustavljeni ili praćeni za vrijeme vašeg putovanja. Ponekad vam nakon putovanja može doći i tužba, ali kako god bilo, aviokompanije ovakve stvari rade isključivo kako bi vas zastrašili, ističe Harteveldt.

 

(Novac.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI