Ispred zgrade Višeg suda u Beogradu

Šešelj održao protest protiv suđenja za srebrenički masakr: Svih osam policajaca su nevini!

Front 26.02.19, 17:17h

Šešelj održao protest protiv suđenja za srebrenički masakr: Svih osam policajaca su nevini!
Dodao je da su ubistva u Kravici bila “incident”, a ne ratni zločin

 

Vojislav Šešelj, koji je pravosnažno osuđen za ratni zločin u Hrtkovcima, okupio je grupu pristalica ispred zgrade Višeg suda u Beogradu pred ročište grupi bivših pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske kojima se sudi za ubistva Bošnjaka u Kravici nakon pada Srebrenice 1995. godine. 

 

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj danas okupio oko 50 svojih pristalica, koji su mahali stranačkim zastavama i nosili bedževe kojima se negira genocid u Srebrenici, ispred zgrade Višeg suda u Beogradu, gdje je trebalo da počne ročište u okviru suđenja za ratne zločine, prenosi BIRN BiH.  

 

Šešelj je došao da izrazi podršku osmorici bivših pripadnika specijalne brigade policije MUP-a RS-a, koji su optuženi da su počinili ratni zločin nad civilima u Kravici 14. jula 1995. 

 

- Svih osam policajaca su nevini, svjedočenja to potvrđuju - izjavio je Šešelj za medije pred početak saslušanja. 

 

On je negirao da protesti predstavljaju neki oblik pritiska na sud. Dodao je da su ubistva u Kravici bila “incident”, a ne ratni zločin. 

 

Šešelja je sud u Haagu osudio na deset godina zatvora zbog progona Hrvata u srpskom selu Hrtkovci tokom 1992. godine, ali on nije poslan u zatvor na odsluženje kazne, jer je već do tad proveo skoro 12 godina u pritvoru. On je aktuelni zastupnik u Skupštini Srbije. 

 

Nakon kratkog govora, Šešelj je ušao u zgradu Suda kako bi prisustvovao ročištu skupa s nekim od svojih pristalica. 

 

Oni koji su ostali ispred zgrade izvikivali su uvrede na račun Staše Zajović, osnivačice antiratne grupe “Žene u crnom”, kada je stigla da prisustvuje suđenju. 

 

Tokom saslušanja bivši vojnici Vojske Republike Srpske Jugoslav Stanišić i Stojan Savić porekli su da imaju saznanja o masakru bošnjačkih zarobljenika. 

 

Ubistva u skladištu u Kravici predstavljala su jedan od nekoliko masakara koje su počinile snage bosanskih Srba nakon pada Srebrenice u julu 1995., a u kojima je ubijeno više od 7.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka. 

 

Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Aleksandar Dačević, Bora Miletić, Jovan Petrović, Dragomir Parović i Vidosav Vasić optuženi su za organizovanje i učešće u strijeljanju više od 1.300 civila u tom skladištu. 

 

Srbijansko tužilaštvo ih je optužilo 2015., a suđenje je započelo u februaru 2017., ali je postupak obilježen brojnim odgađanjima.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI