FOTO/ Završen sastanak Izetbegovića i Ogreševića

SDA i A-SDA blizu dogovora o ulasku u vlast: 'Zajednički su nam ciljevi'

Front 21.02.19, 18:19h

 SDA i A-SDA blizu dogovora o ulasku u vlast: 'Zajednički su nam ciljevi'
Ogrešević je odgovorio na pitanje šta ako SBB i PDA ne budu htjeli ući u vlast a imaju dogovor sa A-SDA

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i Nermin Ogrešević, predsjednik A-SDA sa delegacijama su razgovarali o mogućoj saradnji odnosno formiranju koalicije.

 

Izetbegović je kazao da je riječ o njima bliskoj stranici te da se nagovještava buduća koalicija na državnom i federalnom nivou i u nekim od kantona.

 

- Prioritete, fokuse djelovanja, problematiku vidimo skoro identično. U ponedjeljak imamo sastanak sa PDA i nakon toga ćemo vjerovatno donositi odluke - kazao je Izetbegović.

 

Ogrešević je kazao da su u A-SDA svjesni kapaciteta SDA na federalnom i državnom nivou i da su spremni da to pojačaju.

 

- Usaglasili smo se da je bitno da se vlast formria što prije. A-SDA je spremna da taj bošnjački dio vlasti svojim učešćem pojača i front koji se bori za važna pitanja i euroatlantski put da ojača. Kad su u pitanju neka strateška pitanja na zajedničkom smo nivou usaglašenosti. Vjerovatno se može razgovarati o konkretnom dogovoru.

 

Na pitanje šta je cilj ulaska A-SDA u vlast, Ogrešević je kazao da je to država Bosna i Hercegovina.

 

-  Pozvani smo od stranke SDA da razgovaramo o ulasku u vlast i njihovo je mišljenje da taj potencijal politički bude što jači. Naša obaveza je da razgovaramo o tome i ako o tome postoji politička većina. Nas zanimaju konkretni potezi sa ciljem da poslije četiri godine kroz svoje učešće možemo reći da je to dio i onoga što smo mi zagovarali - kazao je Ogrešević.

 

Na pitanje novinara šta je sa Kantonom Sarajevo Izetbegović je kazao da "jučer nije bilo spremnosti od SBB-a da se rasformira vlast u Sarajevu jer nema dovoljno ruku."

 

- Ako se na nivou Federacije stvori vlast i vrati poljuljano povjerenje što je bilo u posljednje dvije godine onda će se to prenijeti i na niži nivo - kazao je Izetbegović.

 

Ogrešević je odgovorio na pitanje šta ako SBB i PDA ne budu htjeli ući u vlast a imaju dogovor sa A-SDA.

 

- Mi ćemo razgovarati sa našim partnerima i dogovarat ćemo se - kazao je predsjednik A-SDA.
 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI