šta će odlučiti vlada fbih

M:tel i Telekom Srbije u ekspanziji, kupljene nove firme u BiH: Ima li BH Telecom odgovor na poteze konkurencije?!

Biznis Klub 17.02.19, 10:37h

M:tel i Telekom Srbije u ekspanziji, kupljene nove firme u BiH: Ima li BH Telecom odgovor na poteze konkurencije?!
BH Telecom, kako se čini, nema mogućnosti da prati ovaj tempo. Kompanija je u 2017. imala solidnu dobit od oko 60 miliona KM. No, Vlada Federacije, koja ima 90 posto dionica u kompaniji, ljetos je odlučila da dobit BH Telecoma preusmjeri za izgradnju tunela Hranjen između Sarajeva i Goražda

 

 

Telekom Srbija je u velikoj ekspanziji u regionu, i to ne samo na polju telekomunikacija već i kablovske televizije i interneta.
Kompanija je u prethodnom periodu preuzela niz operatera u Srbiji i BiH za šta je izdvojila više stotina miliona eura, i nametnula se kao lider i jedini regionalni konkurent United grupi (Telemach, SBB), piše BiznisInfo.


Akvizicije u Bosni i Hercegovini


Banjalučki Mtel, čiji je većinski vlasnik Telekom Srbija, posljednjih dana saopštio je da je kupio dvije firme u BiH.


Mtel je prvo koncem januara objavio da je postao vlasnik banjalučkog Blicneta (kojeg je kupio od Telekoma Slovenije), a prije nekoliko dana je saopštio da je preuzeo bijeljinsku firmu Telrad Net. Mtel je odranije vlasnik sarajevskog Logosofta.


Blicnet pruža usluge operatera mobilne i fiksne telefonije, internet servis provajdera, mrežnog operatera, pružaoca kablovskog TV servisa i sistemskog integratora na području BiH.


Telrad Net također pruža usluge fiksne i mobilne telefonije te kablovske televizije i interneta. Ovim akvizicijama Mtel će ojačati poziciju na tržištu BiH.


Akvizicije u Srbiji


S druge strane, Telekom Srbija je, kako je saopšteno ove sedmice, kupio kablovskog operatera Masko iz Beograda. Masko pruža usluge kablovske televizije, kablovskog pristupa internetu i fiksne telefonije.


Telekom Srbija je početkom novembra 2018. kupio kablovskog operatora Kopernikus, a u januaru ove godine još dva kablovska operatera, Radijus vektor i Avkom.


Kopernikus je drugi najveći kablovski operater u Srbiji a ova akvizicija, prema ranijem pisanju srbijanskih medija, bila je teška čak 200 miliona eura.


Za Radijus Vektor izdvojeno je oko 108 miliona eura, a za Avkom 12,5 miliona eura.


Predstavnici kompanije su tada najavili da pregovaraju o kupovini još pet manjih kablovskih operatera, što je dio razvojne strategije “Milion plus”, čiji je cilj da nacionalni telekomunikacioni operater dođe do milion korisnika televizije i interneta.


Mediji su nedavno objavili da je među kablovskim distributerima koje Telekom želi kupiti i čačanski Telemark.


Inače, većinski vlasnik Telekoma Srbija je država koja posjeduje 58,1 posto kapitala, 20 posto ima sam Telekom, a ostatak je u vlasništvu malih dioničara i građana.


Telekom Srbija je prošle godine dao i ponudu od 60 miliona eura za kupovinu Telekoma Albanija, ali je ona odbijena iz političkih razloga a firma je prodata bugarskom operateru za 50 miliona eura.


Šta je s BH Telecomom


S druge strane, BH Telecom, kako se čini, nema mogućnosti da prati ovaj tempo. Kompanija je u 2017. imala solidnu dobit od oko 60 miliona KM.


No, Vlada Federacije, koja ima 90 posto dionica u kompaniji, ljetos je odlučila da dobit BH Telecoma preusmjeri za izgradnju tunela Hranjen između Sarajeva i Goražda.


Iako je riječ o veoma važnom projektu, jasno je da je tim potezom onemogućena ozbiljnija ekspanzija BH Telecoma.


Osim nedostatka novca za ozbiljnije akvizicije i investicije, problem je i što nije sasvim jasno šta Federacija želi od BH Telecoma niti kakva je budućnost ove kompanije.


Na zahtjev Vlade, krajem prošle godine međunarodni tim stručnjaka firme PricewaterhouseCoopers sproveo je dubinsku analizu (Due Diligence) dva federalna telekom operatera.


Izvještaji obuhvataju „komercijalnu, finansijsku i tehničku dubinsku analizu BH Telekoma i HT Eroneta“. Ovi izvještaji daju Vladi FBiH „preporuke za moguće scenarije za budući razvoj telekomunikacijskih operatera“.


Vlada Federacije BiH krajem prošlog mjeseca je saopštila da će „s obzirom na tajnost podataka, održati posebnu tematsku sjednicu posvećenu rezultatima dubinske analize izvršene u dva federalna telekom operatera“.


U ovom trenutku javnosti nije poznato koje opcije su na stolu.

 

(BiznisInfo/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI