raspored snaga

U Dom naroda BiH idu Radončić, Bećirović i Izetbegović

Front 16.02.19, 17:42h

U Dom naroda BiH idu Radončić, Bećirović i Izetbegović
Prema rasporedu snaga u federalnom domu, jasno je da će HDZ i stranke okupljene oko njega imati sigurna četiri delegata u Klubu Hrvata na nivou BiH

 

Nakon što naredne sedmice bude konstituiran Dom naroda Federacije BiH, bit će otvoren put i za izbor bošnjačkih i hrvatskih delegata u državni Dom naroda, koji ima 15 delegata, po pet iz svakog konstitutivnog naroda - piše Avaz

 

Najmanje tri

 

Prema rasporedu snaga u federalnom domu, jasno je da će HDZ i stranke okupljene oko njega imati sigurna četiri delegata u Klubu Hrvata na nivou BiH, a među njima bi trebao biti i predsjednik HDZ-a Dragan Čović. Petog člana hrvatskog kluba mogli bi zajedničkim glasovima dati DF i Naša stranka.

 

Inače, da bi bošnjački ili hrvatski delegat za državni nivo bio izabran, mora imati najmanje tri glasa delegata iz federalnog Kluba Bošnjaka, koji broji 17 članova, odnosno Hrvata, koji također broji 17 članova.

 

U Klubu Bošnjaka najviše glasova trebao bi dobiti lider SBB-a Fahrudin Radončić, koji sigurno može računati na glasove dva delegata SBB-a, dva delegata A-SDA i jednog delegata PDA, što je ukupno pet glasova.

 

Presudni glasovi

 

Tri delegata SDP-a dat će podršku Denisu Bećiroviću, koji će biti kandidat ove stranke za državni Dom naroda. Zanimljivo je da je trećeg, odlučujućeg delegata u federalnom Domu naroda SDP dobio u Skupštini ZDK, i to uz presudne glasove zastupnika SBB-a.

 

Stranka demokratske akcije u Domu naroda BiH trebala bi imati tri delegata, jer može računati na osam glasova svojih delegata u federalnom Domu naroda i jednog iz Stranke za BiH. Tako će vjerovatni kandidati SDA, Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić i Halid Genjac, u Klubu Bošnjaka u Domu naroda FBiH dobiti po tri glasa.

 

Ko će činiti Kolegij 

 

Prema rasporedu snaga u državnom Domu naroda, očekuje se da će rukovodstvo, odnosno Kolegij ovog doma činiti predstavnici SNSD-a, SDA i HDZ-a.

 

U ime SDA to bi mogao biti predsjednik ove stranke Bakir Izetbegović, a u ime HDZ-a Dragan Čović. Još nije definitivno poznato ko će u ime SNSD-a, koji ima četiri delegata u Domu naroda BiH (Nikola Špirić, Dušanka Majkić, Sredoje Nović i Lazar Prodanović) sjediti u Kolegiju. i on ostao bez plasmana.

 

(Avaz, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI