u kojem sektoru se isplati biti

Prosječna plata u BiH prvi put iznad 900 KM: A evo i ko mjesečno najviše 'podeblja' novčanik...

Hronika 16.02.19, 15:42h

Prosječna plata u BiH prvi put iznad 900 KM: A evo i ko mjesečno najviše 'podeblja' novčanik...
Rast plaća posebno se osjetio od polovine prošle godine, kada je intenziviran talas odlazaka kadrova iz BiH u inostranstvo

 

Praksa sve više poslodavaca da povećavaju plate svojim radnicima kako bi ih zadržali u Bosni i Hercegovini rezultirala je i statističkim povećanjem prosječne neto plate u BiH koja je prvi put premašila vrijednost od 900 KM, izvještava Indikator.ba

 

U decembru prošle godine, prosječna isplaćena neto plata u BiH, prema podacima Agencije za statistiku BiH, iznosila je 906 KM i nominalno je viša za 5,1 odsto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, te viša za 0,8 odsto u odnosu na novembar 2018. godine. 

 

Rast plaća posebno se osjetio od polovine prošle godine, kada je intenziviran talas odlazaka kadrova iz BiH u inostranstvo. 


Osim toga, rastu zarada u BiH doprinijela je i odluka Vlade Republike Srpske, takođe iz sredine iz prošle godine, kojom je kroz opterećenje budžeta podržano povećanje plata radnicima u realnom i javnom sektoru ovog entiteta. 

 

Najnižu platu u BiH u decembru, prosječno 573 KM, primili su zaposleni u pružanju smještaja, pripremi i usluživanju hrane, a odmah do njih su zaposleni u građevinarstvu gdje je prosječna mjesečna zarada iznosila 600 KM. 


U sektoru informacija i komunikacija prosječna plata popela se na 1.293 KM, dok je u finansijskim i djelatnostima osiguranja bila 1.547 KM. Ipak, najveće plate imaju zaposleni u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji gdje radnici novčanik mjesečno "podebljaju" za 1.436 KM.

 

(Indikator.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI