Nesuglasice

Roditelji srpske nacionalnosti napustili sastanak Vijeća roditelja u Srebrenici

Hronika 14.02.19, 20:20h

Roditelji srpske nacionalnosti napustili sastanak Vijeća roditelja u Srebrenici
Roditelji djece bošnjačke nacionalnosti smatraju da su njihova djeca diskrimirana, je ne izučavaju bosanski jezika, a ove navode direktor Prve osnovne škole Srebrenica Dragi Jovanović negira i mišljenja je da su svi učenici u ravnopravnom položaju

 

Sastanak Vijeća roditelja učenika Prve osnovne škole Srebrenica danas nije održan zbog neusvajanja dnevnog reda, jer su roditelji djece Bošnjačke nacionalnosti tražili da se dopuni dnevni red s prijedlogom da se izabere novi predsjednik Vijeća roditelja. 

 

Roditelji bošnjačke nacionalnosti tražili su na početku sastanka da se govori o diskriminaciji bošnjačkih učenika. Nakon prijedloga Bošnjaka, roditelji djece srpske nacionalnosti su napustili sastanak. 

 

Zbog čega su se odlučili na taj korak pojasnio je član Vijeća Aleksandar Simić. 

 

- Član sam Vijeća roditelja ove škole već osam, devet godina. Danas je bila zakazana redovna sjednica, s utvrđenim dnevnim redom. Međutim, na sastanku su došli određeni prijedlozi od Bošnjaka koji su tražili dopunu dnevnog reda i smjenu aktuelnog predsjednika Vijeća roditelja. Bilo je i govora da su bošnjačka djeca diskriminirana što je nisam primjetio, i što smatram da je nelogično da ima diskriminacije. Mi nismo htjeli da podržimo takve stavove i napustili smo sastanak. Direktor škole je dao prijedlog da se uradi Statut i pravilnik, da bi sjednicu nastavili nakon par dana - kaže Simić. 

 

Simić smatra da ova novonastala situacija neće uticati na djecu. 

 

- Djeca su djeca, a sve ovo zavisi od nas roditelja. Moje lično mišljenje je da ovo neće uticati na djecu. Mi moramo živjeti jedni s drugima. Naša djeca se druže međusobno - potcrtao je Simić. 

 

Roditelji bošnjačke naconalnosti koji su ostali na sastanku izabrali su Mirnesa Zahirovića za novog predsjednika Vijeća roditelja. 

 

- Mi smo danas trebali da imamo Vijeće roditelja gdje su pozvani svi roditelji koji učestvuju u radu ovog tijela. Predloženo je da izaberemo novog predsjednika Vijeća. Međutim, roditelji srpske nacionalnosti su napustili sastanak. Roditelji koji su ostali su izabrali mene kao novog predsjednika Vijeća. U narednim danima je moja obaveza da pripremim poslovnik o radu, jer to sad ne postoji, kako bi mogli raditi normalno - kaže Zahirović koji navodi da djeca bošnjačke nacionalnosti imaju određene probleme u školi, te da su diskriminirana. 

 

- Jedan od problema je sam izbor članova Vijeća. Recimo, područna škola Potočari koja ima 130 učenika ima samo dva roditelja u Vijeću, dok recimo jedan roditelj iz centralne škole predstavlja sedam osam učenika. Drugi problem je diskriminacija učenika bošnjačke nacionalnosti. To datira od 2012. godine, gdje se ne poštuje sporazum i pravo bošnjačke djece na nacionalnu grupu predmeta, pravo na bosanski jezik. To je institucionalna diskriminacija. Sada se otišlo korak dalje, i kada uđete u školu imate osjećaj kao da ste u nekom pravoslavnom objektu. Nema nigdje zastave BiH, ali ima RS-a, djeca uče himnu sv. Save što je neprihvatljivo s naše strane - kaže Zahirović. 

 

On ističe da roditelji žele da se riješe nastali problemi. 

 

-  Pisali smo direktoru, tražili sastanak, ali se direktor oglušio na pozive. Mi ostajemo i dalje pri stavu da se ovi problemi mogu riješiti, ali ako ne budemo imali razumjevanja s druge strane mi smo spremni da napravimo i dvije škole pod jednim krovom - smatra Zahrović čiji sin pohađa prvi razred osnovne škole. 

 

Damir Peštalić otac je troje djece koja pohađaju nastavu u Prvoj osnovnoj školi Srebrenica, i smatra da su bošnjačka djeca diskriminirana. 

 

- Imam troje djece ovdje u školi i sretan sam zbog toga. Ovo je multietnička škola, gdje se djeca druže. To je naše opredjeljenje. Ono što me dotiče kao roditelja jeste da oni koji su zaduženi da unaprijede zajedništvo nažalost čine suprotno. Ovdje se godinama zatvaraju oči pred tom činjenicom, i konstantno se radi na tome da je dominantna jedna strana. Ono što mi želimo da svako dijete osjeća pripadnost školi, da je to njegovo mjesto gdje je dobro došao, da u toj školi svako ima pravo na ono što mu pripada. To podrazumjeva da svako dijete ima pravo na svoj jezik, svoju nacionalnu grupu predmeta, svoju tradiciju, vjeru... Mi pokušavamo da to riješimo unutar škole. Želimo da menadžment škole informira nadležno ministarstvo o tome kakva je škola ovdje, da je to multietnička škola. Zakoni su jasni, pravilnici su jasni, samo to treba implementirati. To mi tražimo, i da škola bude mjesto svih učenika - kaže Peštalić koji dodaje da sva dešavanja neće imati uticaja na odnose među djecom.  

 

-Na odnose djece ovo neće uticati. Ovdje je problem nastavnih jedinica koje se predaju na način na koji ne moraju, to znači utiče na djecu. Naša su djeca danima bila pogođena time da slušaju himnu sv. Save. To utiče na djecu. Nije problem da se govori o vjerama, da djeca znaju i upoznaju jedni druge, ali zna se način kako to treba - zaključio je Peštalić. 

 

Roditelji djece bošnjačke nacionalnosti smatraju da su njihova djeca diskrimirana, je ne izučavaju bosanski jezika, a ove navode direktor Prve osnovne škole Srebrenica Dragi Jovanović  negira i mišljenja je da su svi učenici u ravnopravnom položaju. 

 

- Nema razloga da roditelji bošnjačke djece budu zabrinuti, ili u strahu od diskriminacije. Ovdje se radi po planu i programu Republike Srpske, i radi se po programu pedagoškog zavoda iz Tuzle u područnim školama gdje se izučava nacionalna grupa predmeta. Takvi programi su prošli kroz sve komisije, na nivou BiH. Ne mogu da vjerujem da je neko nacionalno povrijeđen što se sluša himna Republike Srpske, što je na školi zastava RS-a, takve nekakve tvrdnje ne mogu prihvatiti. Učiteljice kažu da djeca nisu slušala himnu sv. Save. Radili su himnu kao nastavnu jedinicu, kako se sluša himna, ali djeca nisu primoravana da slušaju, recituju himnu Sv. Save - izjavio je Jovanović i smatra da se sve razgovorom može riješiti.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI