video/ Stravična saobraćajna nesreća potresla Makedoniju

14 poginulih, 30 povrijeđenih: Autobus se izvrnuo, izletio s ceste, čuo se plač, smrdjela nafta, strašno...

Hronika 14.02.19, 11:55h

14 poginulih, 30 povrijeđenih: Autobus se izvrnuo, izletio s ceste, čuo se plač, smrdjela nafta, strašno...
Među 14 poginulih u Makedoniji zasad nema identifikovanih državljana BiH

 

Teška nesreća se dogodila oko 18 sati na cesti Skopje - Tetovo kada je pun autobus firme "Durmo turs" izletio s ceste kod sela Laskarci i prevrnuo se.
 

JOŠ je jedan putnik poginuo izlijetanju autobusa s autoceste u Makedoniji. Time se broj mrtvih popeo na 14, a broj ozlijeđenih je veći od 30. Pet osoba je u kritičnom stanju.


Podsjetimo, autobus koji je prevozio 50 putnika iz Skoplja u Gostivar probio je jučer poslijepodne zaštitnu ogradu, prešao na suprotnu stranu autoceste i izletio s ceste te se prevrnuo.

 

Ministar zdravlja otkrio detalje


Ministar zdravlja Makedonije je novinarima rekao da je sedam putnika u autobusu koji se prevrnuo na autoputu Skoplje-Tetovo poginulo na licu mesta, a još sedmero u skopskoj gradskoj bolnici "8. septembar".

 

Teška nesreća se dogodila oko 18 sati na cesti Skopje - Tetovo kada je pun autobus firme "Durmo turs" izletio s ceste kod sela Laskarci i prevrnuo se.

 

 


Filipče je u izjavi koju je dao u bolnici "8. septembar" rekao da je u tu bolnicu dovezeno 25 ozlijeđenih putnika, od kojih je 22 hospitalizirano, dodajući da je četvero od njih smkešteno na intenzivnu njegu, dok će troje lakše ozlijeđenih vjerojatno biti pušteno kući.

 

Na hitnom odjelu Kliničke bolnice "Majka Tereza" nalazi se pet pacijenata, od kojih su trojica lakše ozlijeđena, među kojima je i jedna trudnica. Jedna osoba se bori za život, a jedna se sprema za operaciju, rekao je makedonski ministar zdravlja.

 

Najmlađa žrtva imala je 25 godina


Prema njegovim riječima, policija radi na utvrđivanju identiteta poginulih i među nastradalim nema djece, ali ima mladih u dobi od 25 do 30 godina. "Vozač je u svjesnom stanju i policija je uzela izjavu od njega", rekao je Venko Filipče.

 

 


U spašavanju putnika sudjelovao je veliki broj vatrogasaca i medicinskih ekipa, a na lice mjesta su odmah bila poslana vozila hitne pomoći zdravstvenog centra iz Skopja, a angažirale su se i privatne bolnice Sistina, Neuromedika i Remedika.

 

Uzrok je puknuta guma


Prema tvrdnjama svjedoka, kako prenose mediji sa lica mesta, do nesreće je došlo kada je na autobusu pukla guma zbog čega je vozač izgubio kontrolu i prešao na suprotnu stranu autoceste, probio zaštitnu ogradu i prevrnuo se u provaliju.

 

Jedan otac ispričao je kako je svog sina spasio iz busa.

 

“Sam sam ga izvukao iz busa. Nazvao me i rekao da ne zna što se dogodilo, da su imali nesreću”, ispričao je.

 

Rekao je okupljenim novinarima kako je odmah nakon što ga je sin nazvao iz Gostivara krenuo ka mjestu nesreće.

 

“Bilo je užasno”, dodao je muškarac kratko. Sina je doveo u hitnu na Klinici Majke Tereze gdje je operiran.

 


Očevidac: Smrdjela je nafta, čuo se plač, bilo je strašno


Kako su izvijestili očevici, mjesto nesreće je bilo stravično, a sve do dolaska hitnih službi, unesrećenima je pomagalo lokalno stanovništvo.

 

“Najprije su u pomoć došli lokalni stanovnici. Nije bilo djece, svi su bili odrasli. Rezali smo bus kako bismo spasili ljude. Čuli smo plakanje, bilo je strašno”, rekao je predsjednik mjesne zajednice u izjavi za Telmu, prenosi Večer.

 

“25 ljudi smo privatnim vozilima prevezli do bolnica. Bojali smo se da bus ne eksplodira jer je smrdjelo po nafti”, dodao je.

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr) 

 

 

 

BLIN
KOMENTARI