Formiran Operativni štab u vezi s potragom za višestrukim ubicom

Mektić: Kako je uopće moguće da se osobe s takvim psihičkim poremećajem i agresivnim ponašanjem nađu na slobodi?!

Hronika 12.02.19, 15:35h

Mektić: Kako je uopće moguće da se osobe s takvim psihičkim poremećajem i agresivnim ponašanjem nađu na slobodi?!
- Iz tog štaba se koordinira i planiraju sve operativne mjere i radnje koje se odnose na traganje i lišavanja slobode Edina Gačića

 

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je danas kako je u vezi s potragom za višestrukim ubicom Edinom Gačićem formiran Operativni štab u koji su uključene sve sigurnosne agencije iz BiH. 

 

- Iz tog štaba se koordinira i planiraju sve operativne mjere i radnje koje se odnose na traganje i lišavanja slobode Edina Gačića, koji je, kako se osnovano pretpostavlja, izvršio ubistvo i pripadnika Federalne uprave policije (FUP) - kazao je Mektić u izjavi za medije uoči komemoracije policajcu Mahiru Begiću.   

 

Istaknuo je kako policijske agencije u ovom momentu čine sve što mogu, te da su sva materijalno-operativna sredstva stavljena na raspolaganje, kao i kako se iskreno nada da će se taj slučaj brzo riješiti, na način da će se Gačić pronaći i biti lišen slobode. 

 

Ministar sigurnosti BiH potcrtao je kako se radi o slučaju koji izaziva uznemirenost cjelokupne javnosti, navodeći kako smatra „da, nažalost, u ovom zločinu i svim njegovim (Gačićevim) zločinima veliki udio ima država, zato što nisu uspostavljeni efikasni mehanizmi, kao i zbog naše podijeljenosti, nedovoljne zajedničke funkcionalnosti“. 

 

Istovremeno, upitao se kako je uopće moguće da se osobe s takvim psihičkim poremećajem i agresivnim ponašanjem nađu na slobodi, ocijenivši kako se ne može čekati da takve osobe počine krivično djelo, pa da se tek potom reagira. 

 

- Neophodno je to preduprijediti te takve osobe izolovati i smjestiti u ustanove u kojima će biti osigurano njihovo liječenje, bez mogućnosti slobodng kretanja - kazao je Mektić. 

 

 

(Fena/mr)

BLIN
KOMENTARI