Novi detalji o odbjeglom ubici

Rusmir Karkin, bivši advokat Edina Gačiča: Ličio je na studenta, ne na kriminalca - uvijek je bio čist i ispeglan

Hronika 12.02.19, 07:59h

Rusmir Karkin, bivši advokat Edina Gačiča: Ličio je na studenta, ne na kriminalca - uvijek je bio čist i ispeglan
Moj lični dojam o njemu je da je uvijek bio hladnokrvan. Na njegovom licu se zaista nikada nije moglo vidjeti nikakvo uzbuđenje, rekao je Karkin

 

Odbjegli ubica Edin Gačić, prije nego što je osumnjičen za ubistvo Sauda Sultanića iz Podorašca i policajca Federalne uprave policije (FUP), Mahira Begića - krivično je odgovarao za dva ubistva počinjena ranije.

 

Gačić je 6. augusta 1998. godine ubio Ismeta Gunića, koji je bio i bivši predsjednik Udruženja Banjalučana u Zenici. Tri godine kasnije dobio je dopust za vikend i u augustu 2002. krenuo je put Zenice, gdje je, u Ulici Envera Šehovića, živjela njegova majka Sifeta. Ubio ju je s dva hica iz pištolja.

 

Nakon što je počinio drugo ubistvo, njegov branitelj po službenoj dužnosti bio je sarajevski advokat, Rusmir Karkin, koji je za Radiosarajevo.ba govorio o Edinu Gačiću.

 

- Ja mogu o njemu govoriti iz dva ugla, a to su profesionalni i privatni. Profesionalno, ja sam njemu postavljen kao branitelj po službenoj dužnosti nakon što je počinio drugo ubistvo. Tada je on ubio svoju majku i tačno je da je tada bio na izdržavanju kazne za ubistvo. On je kao i masa drugih osuđenika nakon izdržane određene kazne dobio pogodnosti i benefite da izlazi na vikende. I kada je bio na dopustu, ubio je svoju majku. On je suđen po starom krivičnom zakonu, proces je tekao po starom zakonu o krivičnom postupku.

 

Ranije je imao visoku kaznu zbog ubistva, a potom je dobio i visoku kaznu zbog ubistva majke, tako da je njemu objedinjena kazna od 20 godina zatvora. On je tu kaznu, po informacijama koje dobivam, pušten dvije godine ranije iz razloga što je koristio te pogodnosti uslovnog otpusta. Da bi dobio tu mogućnost morao je imati i povoljne ocjene vaspitača i suda. On je evidentno sve to iskoristio i završio svoju kaznu - naglasio je Karkin.

 

Kada je u pitanju lični dojam, Karkin kaže za Gačića da je bio izuzetno hladnokrvan.

 

- Moj lični dojam o njemu je da je uvijek bio hladnokrvan. Na njegovom licu se zaista nikada nije moglo vidjeti nikakvo uzbuđenje. Ljudi koji izdržavaju takvu kaznu obično imaju i grižnju savjesti i kojekakve razne načine možete vidjeti šta se to dešava u njima. Ja kod Edina zaista ništa nisam mogao primijetiti.

 

Ono drugo što sam primijetio i što sam često u razgovoru sa svojim kolegama isticao je da je ostavljao dojam jako uredne osobe, što je meni bilo poprilično začuđujuće. Dolazio je na suđenja u čistoj i bijeloj košulji, uredno ispeglanoj. Odavao je utisak studenta, a ne teškog kriminalca. To je neki moj lični utisak o njemu - rekao je Karkin.

 

Ostatak teksta čitajte OVDJE.

 

 

BLIN
KOMENTARI