VIDEO/ Sabina Ćudić, potpredsjednica Naše stranke

SDP je pokazao zrelost i ozbiljnost! Nismo tu da ucjenjujemo Bh. blok, jer mi smo davno donijeli odluku...

Front 11.02.19, 13:24h

SDP je pokazao zrelost i ozbiljnost! Nismo tu da ucjenjujemo Bh. blok, jer mi smo davno donijeli odluku...
Građanima ništa ne znači čija je odgovornost, već kako odblokirati te procese. Ovo nije vrijeme za politikanstvo, ovo nije momenat niti momenat za rješavanje Hrvatskog pitanja preko leđa građana, stoga pozivam gospođu Bradaru da po hitnom postupku sazove sjednicu starog Doma, poručila je Ćudić

 

Gostujući na FACE TV Sabina Ćudić, članica Naše stranke i zastupnica u Federalnom parlamentu, dotakla se mnogih tema, te prokomentarisala trenutnu političku situaciju.

 

Pozdravila je odluku SDP-a da neće ulaziti u vlast sa nacionalnim strankama.

 

"Mislim da je SDP pokazao jednu zrelost i ozbiljnost da analizira detaljno situaciju i donese takvu odluku. Za Našu stranku ta je odluka donesena davno i mi smo jasno donijeli i prema građanima i biračima. Mi nismo tu da ucjenjujemo Bh. blok, niti da bilo koga oslovljavamo", kazala je Ćudić.

 

Osvrnula se i na gostovanje Željka Komšića u Centralnom dnevniku te optužbe da se Naša stranka bavi samo kantonalnim nivoom.

 

"Ja mislim da nam u ovom momentu, u doba centrifuge histerije vezane za ulazak BH bloka u vlast, najmanje nam je potreban i ego i brzopletost i ishitrenost u davanju izjava. Možda bi interes Naše stranke bio da ostane u opoziciji, ali se ne vodimo stranačkim interesom. Nedostatak opozicije izuzetno je opasan, kada pogledate u regionu i šire", smatra potpredsjednika Naše stranke.

 

Osvrnuvši se na izjave Bakira Izetbegovića te njegove konstatacije da Naša stranka ne smije ući u vlast, te da je to kukavički čin, ona je rekla:

 

"Mislim da je to najblaže što je rekao lider SDA i to, u političkom žargonu rečeno, nije toliko problematično. Izrečene su mnogo opasnije stvari. Najiskrenije očekujem povlačenje tih izjava".

 

Istakla je da spona između SDA, HDZ-a i SNSD-a učešćem BH bloka u vlasti ne može prekinuti.

 

"Ja da sam na mjestu Izetbegovića itekako bih zagovarala ulazak Bh. bloka u vlast, jer bi imao alibi za potpis na izmjene Izbornog zakona koje nameće", kazala je Ćudić.

 

Smatra da ukoliko se sjednica Doma naroda ne održi u toku naredne sedmice, odgovornost leži na SDA i HDZ-u.

 

"Građanima ništa ne znači čija je odgovornost, već kako odblokirati te procese. Ovo nije vrijeme za politikanstvo, ovo nije momenat niti momenat za rješavanje Hrvatskog pitanja preko leđa građana, stoga pozivam gospođu Bradaru da po hitnom postupku sazove sjednicu starog Doma", smatra ona.

 

Njen prijedlog da se dio budžeta od povećanja plaća zastupnicima uputi na porodiljske naknade, nisu podržale ni njene kolegice.

 

"Ići ćemo sa prijedlogom za osnivanje porodiljskog fonda na nivou Federacije. RS i sve zemlje u regionu i Evropi imaju regulisano ovo pitanje, vrijeme je da uđemo u 21. vijek po ovom pitanju", zaključila je Sabina Ćudić.

 

 

(Face.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI