drugi doktor otkrio isrcpne detalje o operaciji voditeljice pinka

Dei je ruka bila otkinuta iznad lakta, to je trka s vremenom... Bilo je čupanja i gnječenja... Na granici nemogućeg!

Hronika 11.02.19, 10:05h

Dei je ruka bila otkinuta iznad lakta, to je trka s vremenom... Bilo je čupanja i gnječenja... Na granici nemogućeg!
Kada su amputacije u pitanju, oporavak umnogome zavisi od tipa povrede i rekonstrukcije koja je urađena

 

"Dea Đurđević je imala izuzetno tešku povredu koja je bila veoma visoko iznad lakta, što je izuzetno nezahvalno za očuvanje ekstremiteta. Bilo je tu i čupanja i gnječenja i više povreda u dužem segmentu ruke. Imali smo trku sa vremenom, i povreda i operacija su bili na granici nemogućeg, ali uspjeli smo! Narednih nekoliko dana su ključni da se njeno stanje stabilizuje i uđe u mirni tok, ali za sad je dobro".

 

Ovo za Kurir eksluzivno svjedoči profesor doktor Čedomir Vučetić, načelnik Odjeljenja za koštano-zglobne infekcije u Klinici za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju KCS i mikrohirug koji je zajedno sa doktorom Markom Bumbaširevićem, operisao voditeljku Deu Đurđević, koja je povrijeđena u izuzetno teškoj saobraćajnoj nesreći koja se desila u četvrtak ujutru, kada je na nju naletio autobus i otkinuo joj ruku.

 

Kada su amputacije u pitanju, oporavak umnogome zavisi od tipa povrede i rekonstrukcije koja je urađena. Recimo, kod oštro presječenih povreda, gdje je ravan rez, to je vrlo zahvalno da se uradi i pun oporavak se dosta lakše postiže.

 

- Razlika između jedne takve povrede i ove je u tome što je ovde zona povrede vrlo široka i pokidani su živci i krvi sudovi. Te krvne sudove smo nadoknadili kalemima i venama sa noge, ali ostaje problem oporavka živaca, to je najslabija karika u ovom oporavku. Naravno, ona treba da prebrodi ove ključne periode da cirkulacija u ruci ostane stabilna, kakva i jeste za sada, treba da prođe jedno tri dana da se definitivno stabilizuje cirkulacija, posle ostaje da rekonstrukcija prođe bez infekcije, bez značajnije nekroze i odumiranja oštećenog tkiva. Nakon toga sledi oporavak koji će trajati više meseci, pa i duže. Pitanje je u kojoj meri može da se postigne pun oporavak, s obzirom na tip povrede - objasnio je profesor Čedomir Vučetić.

 

Ostatak pojedinosti čitajte ovdje

 

(Kurir, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI