ČLANOVI IZ TUZLANSKOG KANTONA DONIJELI ODLUKU

Žučna rasprava u SDP-u, kraj se ne nazire: Ići vlast ili ne - šta se dešava na sjednici Glavnog odbora?

Front 09.02.19, 16:13h

Žučna rasprava u SDP-u, kraj se ne nazire:  Ići vlast ili ne - šta se dešava na sjednici Glavnog odbora?
Kako se saznaje, samo 18 od ukupno 103 člana Glavnog odbora ove partije tražilo je raspravu o smjeni Saše Magazinovića

 

 

U Sarajevu od 10 sati jutros traje sjednica Glavnog odbora Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP). Nermin Nikšić prije sjednice kazao je da vrlo jasno želi reći da, što se tiče SDP-a BiH, žele da nastave ono što su u proteklom periodu kao velika ozbiljna politička partija pokazali.


- A, to je da ozbiljno i argumentirano raspravljamo o problemima u BiH i onome što jeste najvažnije, o problemima za građane BiH i da nakon toga donesemo odluke - kazao je Nikšić, javlja agencija Patria.


I kako je najavio, tako se desilo. Više desetina govornika je iznijelo svoje argumente o tome da li treba uzeti učešće u vlasti ili ne. Članovi Glavnog odbora iz Tuzlanskog kantona, koji su sinoć donijeli odluku na Predsedništvu KO TK da se ide u vlast, u prvom dijelu sjednice najviše su govorili.

 

sdp-1


Njihovi argumenti žestoko se suprotstavljaju drugim strujama unutar ove partije koja ne želi participirati u vlasti sa SDA. Kako stvari sada stoje, sjednica GO neće biti gotova u narednih nekoliko sati s obzirom da ima još mnogo prijavljenih za raspravu. 


Pristalice ideje ulaska u vlast ističu da je BH blok jedna lijepa priča koja je nastala poslije izbora, ali ona nije formalizirana. Dio BH bloka je rekao da ne žele da učestvuju u vlasti, međutim, odluke BH bloka ne obavezuju Glavni odbor SDP-a, jedan je od argumenata iz Tuzle.


Saša Magazinović, predsjednik GO kazao je i da će Glavni odbor usvojiti zaključke koji se odnose na čvrstu opredijeljenost SDP-a ka euroatlantskim integracijama, jedinstvu BH bloka i jedinstvu SDP-a u cijelosti.


- Tim odlukama sasvim jasno će biti potvrđena rastuća snaga SDP-a s prethodnih izbora, kao i dovoljan politički kapacitet da se na narednim lokalnim izborim učini novi iskorak - kazao je Magazinović.


Inače, kako se saznaje, samo 18 od ukupno 103 člana Glavnog odbora ove partije tražilo je raspravu o smjeni Saše Magazinovića, tako da je odbijen prijedlog da se u dnevni red uvrsti izjašnjavanje o povjerenju rukovodstvu GO SDP-a na čijem je čelu Magazinović.   

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad/Foto:Fena)

BLIN
KOMENTARI