Nermin Nikšić o BH bloku i formiranju vlasti

SDP ima većinu u Klubu Srba, Dodik neće imati potpredsjednika FBiH... Ne možemo ništa protiv blokade koju je izazvala SDA

Front 08.02.19, 20:21h

SDP ima većinu u Klubu Srba, Dodik neće imati potpredsjednika FBiH... Ne možemo ništa protiv blokade koju je izazvala SDA
Nikšić je komentirao i mogućnost da neulaskom Bh. bloka u vlast Dodikov SNSD dobije poziciju potpredsjednika Federacije BiH

 

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić je u razgovoru za Vijesti.ba komentirao pozive iz SDA ovoj stranci i Bh. bloku za ulazak u vlast, te je u tom smislu podsjetio na situaciju iz 2010. godine kada je SDP preuzeo odgoornost, a zasluge na kraju tog mandata uzela SDA.

 

- SDA sada traži da uđemo u vlast i eto ponesemo zajedničku odgovornost. Podsjećam da smo to imali u periodu 2010-2014. kada je opet nama pripala odgovornost, a njima zasluge i privilegije. Dakle, imamo poziv da opet preuzmemo odgovornost, a da njima opet ostavimo privilegije i zasluge. Meni je jasno da, kada je u pitanju odnos prema državi BiH, on nije isti kod svih etnonacionalnih stranaka. Dakle, osovina HDZ-SNSD ugrožava državu Bosnu i Hercegovinu i sada se pozivaju sve patriote da brane državu. Ali, hajde da vidimo ko je doveo državu i Federaciju da zavise od HDZ-a i SNSD-a. Ko je dao četvrti glas SNSD-u u NSRS za delegate u Domu naroda BiH? Pa, SDA. Ko je jučer dao glas u ZDK za četvrtog delegata HDZ-u BiH u Domu naroda BiH? Opet SDA, kaže Nikšić i dodaje:
 

- Znači, ako ne uđe Bh. blok, ako SDP nije unutra, onda nismo patriote. A prije toga stvorite situaciju da ne znam kakav i kako jak patriotski blok ne može riješiti te blokade u državnom Parlamentu, jer u Domu naroda, zahvaljujući SDA, imamo po četiri delegata iz HDZ-a i SNSD-a, odnosno prostu većinu. Sada se zastupnici Bošnjaci toj osovini mogu suprotstaviti samo putem povlačenja vitalnog nacionalnog interesa. Nije li to malo, da ne kažem licemjerno, ali sigurno jeste neozbiljno da stvorite te pretpostavke i onda zovete nas da zajedno dijelimo odgovornost, jer ne možemo ništa protiv te blokade koju je izazvala SDA dajući svoje glasove SNSD-u i HDZ-u.
 

Nikšić je komentirao i mogućnost da neulaskom Bh. bloka u vlast Dodikov SNSD dobije poziciju potpredsjednika Federacije BiH.
 

 - Mi praktično i danas imamo situaciju u kojoj su Dodik i Čović blokirali donošenje zakona o izbornim jedinicama uz podršku SDA, koja je na poziciju dopredsjednika Doma naroda birala SNSD-ovog Dragu Piuzigaću, a ne Zlatnog ljljjana Slavišu Šućura. Dakle, ne slažem se s tim da SNSD treba dobiti poziciju potpredsjednika Federacije BiH. Naime, SDP ima šest delegata u Klubu Srba i spremni smo da nađemo nestranačku ličnost kojoj ćemo dati podršku potpisima naših delegata, tako da potpredsjednik ne bude Dodikov. Podsjećam da je u prethodnom mandatu upravo našim potpisima omogućen i izbor gospodina Milana Dunovića, kaže Nikšić i zaključuje:
 

- Dakle, ne slažem se da je nužno da bude SNSD-ov potpredsjednik, a hoće li im to SDA omogućiti - to njih treba pitati. Međutim, to da mora biti SNSD-ov potpredsjednik, to je spin iz SDA.

 

(Vijesti.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI