Nakon formiranja komisije za reviziju činjenica o ratu u Srebrenici i Sarajevu

SDA: RS pokušava izmijeniti istinu o genocidu! Nikakva politička komisija ne može poništiti sudske presude

Front 08.02.19, 19:03h

SDA: RS pokušava izmijeniti istinu o genocidu! Nikakva politička komisija ne može poništiti sudske presude
Pozivali su zvaničnike bosanskohercegovačkog entiteta RS i susjedne Srbije da se, umjesto pokušaja revizije historije, konačno suoče sa istinom o počinjenom genocidu i zločinima širom Bi

 

Stranka demokratske akcije (SDA) osudila je formiranje revizionističkih komisija Vlade bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, što smatraju još jednim pokušajem da se političkim utjecajem izmjeni istina o genocidu i ratnim zločinima počinjenim u Bosni i Hercegovini.

 

- Oni su utvrđeni pravosnažnim presudama najviših međunarodnih sudova. Nikakva politička komisija ne može poništiti sudske presude. Nikakva komisija ne može promijeniti, niti dovesti u pitanje istinu o ratu u BiH koja je dokazana i pravno utemeljena i kvalificirana - stav je SDA.

 

Dodali su da se takvim komisijama niti može izbrisati odgovornost institucija entiteta Republika Srpska i susjedne republike Srbije za počinjeni genocid i ratne zločine, jer se radi o utvrđenim presudama koje priznaje cijeli civilizirani svijet.

 

Pozivali su zvaničnike bosanskohercegovačkog entiteta RS i susjedne Srbije da se, umjesto pokušaja revizije historije, konačno suoče sa istinom o počinjenom genocidu i zločinima širom BiH.

 

- Samo se time može omogućiti proces izgradnje normalnih odnosna i povjerenja između BiH i Srbije, a radi bolje i sigurnije budućnosti svih naroda - naglašeno je u saopćenju Službe za odnose s javnošću Stranke demokratske akcije (SDA).

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI