Bariša Čolak, član HDZ-a i član Glavnog vijeća HNS-a

Za finansijsku blokadu u Federaciji odgovorna je vlast, u kojoj je i HDZ BiH

Front 07.02.19, 11:43h

Za finansijsku blokadu u Federaciji odgovorna je vlast, u kojoj je i HDZ BiH
Čolak objašnjava kako kontradiktornosti i nedorečenosti u Ustavu Federacije BiH ostavljaju mogućnost za različite interpretacije o tome zašto stari sastav Doma naroda Parlamenta Federacije nije usvojio budžet. Njegov stav je da to treba uraditi novi Dom naroda

 

Za finansijsku blokadu u Federaciji BiH odgovorna je vlast, u kojoj je i HDZ BiH, ali je problem što nisu urađene prethodne radnje za donošenje budžeta, ocjenjuje u intervjuu „Jedan“ član Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) i član Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS BiH) Bariša Čolak.

 


„Trebalo je na vrijeme napraviti radnje koje prethode donošenju budžeta. Sve se to moglo napraviti. Uvijek je odgovoran onaj koji je na vlasti. Naravno, dio odgovornosti snosi i opozicija, ali uvijek je odgovoran onaj ko je na vlasti. I HDZ participira u vlasti. Sada je najvažnija stvar da što prije donesemo budžet. Očekujem da će to biti brzo“.

 

Čolak objašnjava kako kontradiktornosti i nedorečenosti u Ustavu Federacije BiH ostavljaju mogućnost za različite interpretacije o tome zašto stari sastav Doma naroda Parlamenta Federacije nije usvojio budžet. Njegov stav je da to treba uraditi novi Dom naroda.

 

Izborni zakon pa formiranje vlasti

 

Izmjene izbornog zakona i dalje su uvjet HDZ-a za formiranje vlasti na federalnom i državnom nivou.

 

„To je stav naše stranke i HNS-a. Zaista mislimo da je konačno došlo vrijeme, posebno zbog toga što imamo i odluku Ustavnog suda BiH u tom pravcu. Nama su prihvatljive sve izmjene. Dakle, svaka izmjena koja osigurava legitiman izbor, prije svega izbor za Dom naroda Federalnog parlamenta, i izbor članova Predsjedništva BiH, zatim pitanje grada Mostara. Kakav će biti prijedlog bit će stvar dogovora, i dogovora s našim partnerima. Nama je najbitnije ovo što nam je rekao Ustavni sud“.

 

Pozicije na državnom nivou – očekivanja

 

HDZ BiH nema posebnih prioriteta kada je riječ o pozicijama u novom Vijeću ministara BiH, i sve je, tvrdi BHRT-ov sagovornik, stvar dogovora onih koji budu činili parlamentarnu većinu.

 

Čolak govori i o nagađanjima u medijima da je ta stranka zainteresirana za Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

 

„Što se tiče Ministarstava vanjskih poslova BiH, odnosno mjesta ministra, jeste činjenica da mi dugo nismo imali tu poziciju, i mislim da je dobro da se tako neke pozicije s vremenom promijene, da ne pripadaju jednom narodu. Kako za tu poziciju, mislim i za druge pozicije“.

 

Nismo odbacili presudu, već kvalifikaciju UZP

 

U Deklaraciji HNS-a BiH, odbacuje se kvalifikacija Udruženog zločinačkog poduhvata u presudi „šestorci“, a ne međunarodna presuda, tvrdi Čolak.

 

„Mi smo u toj deklaraciji jasno rekli da nam nije prihvatljiva kvalifikacija Udruženi zločinački poduhvat. Zašto? Taj pojam UZP ne poznaje međunarodno pravo i nema ga u domicilnom pravu. Kako neko može misliti da može na bilo koji način uticati na presude međunarodnog suda, ali i druge presude koje su donesene u BiH. Ali, te presude su podložne i kritici, to su pravosnažne presude, zašto ih ne bismo, kao slobodni ljudi, smjeli komentirati, to nije zabranjeno. Mi možemo iznostiti slobodno stavove i mišljenja, ali ne treba prilaziti, s druge strane tako kako se prilazilo, ili da se kaže kako veličamo ratne zločine. To je apsurd“, kaže Čolak.

 

Čolak u intervjuu „Jedan“govori o tome zašto je odbio mandat u Predstavničkom domu državnog parlamenta, separatistima i unitaristima u BiH, evropskom i NATO putu, položaju Hrvata u srednjoj Bosni i Posavnici, islamofobiji.

 

Intervju „Jedan“ je na programu BHT1 večeras od 22 sata.

 

(BHRT, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI