Sud BiH prihvatio sporazum kojim je priznala krivicu

Direktorica Vlatka Puljić osuđena na godinu zatvora za organizovani kriminal, iznuđivala novac od stranaca

Hronika 06.02.19, 13:38h

Direktorica Vlatka Puljić osuđena na godinu zatvora za organizovani kriminal, iznuđivala novac od stranaca
Prijedlog odbrane da se zatvorska kazna zamijeni kaznom društveno korisnog rada za opće dobro na slobodi, Sud nije prihvatio

 

Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je sporazum kojim je Vlatka Puljić priznala krivicu za zloupotrebu položaja u predmetu u kojem su optuženi suspendovani šef i inspektor Terenskog ureda Službe za poslove sa strancima BiH u Mostaru, te je osudio na godinu dana zatvora. 

 

Obrazlažući presudu, sudija Goran Radević kazao je da je Vlatka – zajedno sa osobama B.K., J.K. i Luca Cobre – od oktobra 2012. do februara 2014. zloupotrijebila svoja ovlaštenja, postupajući po uputama B.K., te na taj način, iznuđujući novac od stranih državljana u Međugorju i okolini, pribavila sebi imovinsku korist preko firme “Vlamon”. 

 

- Prilikom odlučivanja o visini krivičnopravne sankcije imali smo u vidu, kao olakšavajuće okolnosti, da je optužena sarađivala s Tužilaštvom, da je neosuđivana, relativno mlada osoba, te majka dvoje malodobne djece - rekao je Radević. 

 

Puljić je, kao direktorica, priznala i odgovornost firme “Vlamon” iz Čitluka, kojoj je ovom presudom izrečena novčana kazna od 5.000 KM. Također, “Vlamon” je dužan isplatiti iznos od 100.000 eura jednom italijanskom državljaninu na ime pozajmice koju je on uplatio na račun te firme. 

 

Puljić je treća optužena osoba koja je priznala krivicu u tom predmetu. Prethodno su, na osnovu sporazuma, za organizovani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i iznudom osuđeni Luca Cobre i Ana Miličević. Cobre je osuđen na godinu dana zatvora, a Miličević na uslovnu kaznu od godinu i deset mjeseci. 

 

Prijedlog odbrane da se zatvorska kazna zamijeni kaznom društveno korisnog rada za opće dobro na slobodi, Sud nije prihvatio. 

 

- Smatramo da će kazna zatvora biti specijalna prevencija optuženoj da ne čini više krivična djela - kazao je Radević. 

 

Vlatki Puljić će u kaznu zatvora biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, od 26. februara 2014. do 23. maja 2014. godine, javio je BIRN BiH. 

 

Predviđeno je da Puljić svjedoči na suđenju drugoj dvojici optuženih, Borisu Kordiću i Josipu Kvesiću, koji su optuženi kao šef odnosno inspektor u Službi za poslove sa strancima u Mostaru. Ovaj predmet se odnosi na organizovani kriminal, zloupotrebu položaja i iznudu novca od italijanskih državljana radi preuzimanja upravljanja hotelom u Međugorju i nezakonitog sticanja koristi. 

 

Na ovu kaznu ne postoji mogućnost žalbe.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI