Uzrok još uvijek nepoznat

U požaru u stambenoj zgradi u Parizu osam osoba poginulo, ozlijeđeno 30

Hronika 05.02.19, 09:14h

U požaru u stambenoj zgradi u Parizu osam osoba poginulo, ozlijeđeno 30
Oko 200 vatrogasaca raspoređeno je na mjesto događaja na ulici Erlanger, pomažući u spašavanju zarobljenih na krovovima

 

Osam osoba je poginulo u požaru u stambenoj zgradi u jugozapadnom Parizu, saopćile su vatrogasne službe francuske prijestonice. 

 

U vatrenoj stihiji je, kako se navodi, ozlijeđeno 30 ljudi, uključujući tri vatrogasca. Jedna osoba je u teškom stanju, prenosi BBC. 

 

- Broj žrtava bi mogao da se poveća jer požar koji je zahvatio sedmi i osmi sprat još nije ugašen - izjavio je portparol vatrogasne službe novinskoj agenciji AFP. 

 

Za sada nije poznato šta je izazvalo požar u 16. pariskom arondismanu. 

 

Policija je privela osumnjičenu ženu. Pariški tužitelj Remi Heitz kaže da je požar možda namjerno izazvan.

 

Vatra se u ponedjeljak navečer proširila na dva sprata zgrade  koja je sagrađena 1970-ih, prisiljavajući neke stanovnike da se popnu na obližnje krovove kako bi izbjegli najgore.

 

Oko 200 vatrogasaca raspoređeno je na mjesto događaja na ulici Erlanger, pomažući u spašavanju zarobljenih na krovovima. S ljestvama je evakuirano oko 30 ljudi.

 

- Kad smo stigli, suočili smo se s apokaliptičnom situacijom. Mnogi ljudis s prozora tražili pomoć - rekao je glasnogovornik. 

 

Okolne zgrade u blizini požara u elitnom kvartu su evakuirane.  Područje je popularno među turistima zbog  znamenitosti uključujući Trocadero s pogledom na Eiffelov toranj, stadion Paris Saint-Germaina, Park prinčeva, Bulonjsku šumu i niz luksuznih trgovina i restorana, navodi Guardian.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI