Amra Babić, jedina načelnica općine u FBiH

Najbolja odluka u životu je bila da napustim SDA! Bila sam član dugi niz godina i evo šta sam naučila o toj stranci

Front 01.02.19, 10:14h

Najbolja odluka u životu je bila da napustim SDA! Bila sam član dugi niz godina i evo šta sam naučila o toj stranci
Odluke donosim potpuno samostalno, ne moram poštovati 'stranačku disciplinu', kaže Babić

 

SDA je trom sistem sa mnogo stvari koje ne možete mijenjati. Ovo što se danas dešava, posebni rezultati nakon izbora, oslikavaju tu potrebu za promjenama, kazala je za N1 Amra Babić, nezavisna načelnica Visokog i bivša članica ove stranke.

 

Ove sedmice održan je prvi, samoinicijativni radni sastanak šest načelnica iz dva bosanskohercegovačka entiteta - načelnica Jezera, Mrkonjić Grada, Kalinovika, Visokog, Novog Goražda i Istočnog Drvara, s ciljem osmišljanja projekata od koristi za lokalne zajednice u kojem djeluju žene političarke.

 

"Mi načelnice općina radimo jedan posao koji nije klasična politika, to je više interes građana i tražimo načine da te interese što bolje implementiramo. Upravo zbog toga došlo je do saradnje. Nas načelnica ima šest u državi, jedna u FBiH, a pet u RS-u. Često se priča o podršci ženama u politici, a imamo četiri općine u kojima nema ni jedna žena vijećnica. I u svim razgovorima sa ambasadorima naglasili smo kako želimo popraviti položaj žena u društvi, što je dobar primjer upravo ova saradnja šest načelnica", kazala je Babić i dodala:

 

"Donijeli smo niz zaključaka i dogovorile smo sa pojedinima ambasadorima da se u narednih 60 dana u Vijeću Evrope pokrene pismo namjere za podršku ženama u politici u BiH i da se osnuje fond za finansiranje kako bi se osnažio status žena. Planiramo napraviti drugi sastanak, nadam se u Visokom, kada bi potpisali i zvanični akt o osnivanju fonda".

 

Načelnica je govorila i o razlozima napuštanja SDA. Istakla je kako joj je to bila najbolja politička odluka u životu, a pojasnila je i koje su prednosti njene nezavisne kandidature.

 

"Kada prihvatite funkciju načelnice stavljate se u potpunosti na raspolaganje svim građanima, vi morate biti načelnica svim ljudima. Kada ste u okvirima stranke morate poštovati 'stranačku disciplinu', a kada ste nezavisni načelnik donosite odluke potpuno nezavisno. To su te prednosti koje nezavisna kandidatura daje. Loša je strana da ste uskraćeni, jer ne živimo u transparentnom sistemu, za određena sredstva i fondove. Mislim da je u današnjim okolnostima moja kandidatura kao nezavisnog kandidata mnogo bolja opcija. Odluke donosim na osnovu struke i informacija, a ne na osnovu politike koja me je postavila na tu funkciju. Odluka da napustim SDA je moja najbolja politička odluka u životu", poručila je Babić.

 

Ocijenila je kako je Stranka demokratske akcije jedan trom sistem sazrio za promjenu.

 

"Bila sam član SDA dugi niz godina. Bila sam kandidat dva puta, bila sam kantonalna ministrica finansija. Mnogo toga kroz politiku sam naučila o SDA. To je trom sistem sa mnogo stvari koje ne možete mijenjati. Ovo što se danas dešava, posebno rezultati nakon izbora, oslikavaju tu potrebu za promjenama. Formiranje nove stranke, mislim, da nije rješenje i zato nisam bila za nove stranke. Treba promijeniti političko razmišljanje", zaključila je u razgovoru za N1.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI