Dok se u svijetu priča o 5G

Sutra sastanak: Kada će u BiH biti uvedena 4G mreža?

Biznis Klub 29.01.19, 09:26h

Sutra sastanak: Kada će u BiH biti uvedena 4G mreža?
Regulatorna agencija za komunikacije, zajedno s Ministarstvom BiH, predložila je Vijeću ministara da cijene budu niže, ali da se telekom operateri obavežu da unutar tri godine 4G LTE mrežom pokriju cijelu teritoriju Bosne i Hercegovine

 

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) održat će u srijedu, 30. januara, sastanak s entitetskim i državnim ministarstvima komunikacija kako bi Vijeću ministara predložila odluku o uvođenju 4G mreže u Bosni i Hercegovini, piše danas Dnevni avaz. 

 

Ministarstvo prometa i komunikacija BiH napravilo je prošle godine plan uvođenja ove mreže, ali je sve zastalo na Vijeću ministara, a cijena licence mijenjala se čak tri puta. 

 

- Ministarstvo je predložilo više cijena, ali smo pazili da se implementacija tog projekta ne lomi preko leđa građana, jer bi telekomi sigurno povećali cijene usluga - kazao je za "Avaz" Vlatko Drmić, pomoćnik ministra za komunikacije. 

 

Cijene koje su predložene Vijeću ministara, kretale su se od milion i po do nekoliko desetina miliona maraka. Vijeće ministara odlučilo je da licence za korištenje 4G mreže ne prodaje putem aukcije najvećem ponuđaču nego da uvođenje mreže povjere telekom operaterima, od kojih su dva u državnom vlasništvu. 

 

Zemlje regiona su direktnim licitiranjem prodavale licence za 4G mrežu najvećim ponuđačima. Tako je u Srbiji i Crnoj Gori licencu dobila kompanija "Telenor", a u Hrvatskoj "ViP". Cijene su uglavnom bile između 15 i 20 miliona maraka. 

 

Regulatorna agencija za komunikacije, zajedno s Ministarstvom BiH, predložila je Vijeću ministara da cijene budu niže, ali da se telekom operateri obavežu da unutar tri godine 4G LTE mrežom pokriju cijelu teritoriju Bosne i Hercegovine. 

 

To bi značilo da bi istu brzinu interneta imali u centru Sarajeva i na vrhu Bjelašnice.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI