Uznemirujuće fotografije

Horor u zagrebačkoj bolnici: Bebe zavezane za krevetić, odjeće mokre od urina, nadražene stražnjice, a oko ruku im role WC papira...

Hronika 28.01.19, 18:16h

Horor u zagrebačkoj bolnici: Bebe zavezane za krevetić, odjeće mokre od urina, nadražene stražnjice, a oko ruku im role WC papira...
Dječaci su rođeni tri mjeseca prije termina, a u KB-u Fran Mihaljević završili su nakon što su dobili gripu

 

Društvenim mrežama šire se fotografije blizanaca starih 5 mjeseci koji se, kako kaže njihova majka, trenutno nalaze u Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević u Zagrebu, piše Index.hr.

 

Na fotografijama se mogu vidjeti uplakane bebe nogu zavezanih za krevetić, odjeće mokre od urina te crvene i nadražene stražnjice. Oko ruku imaju role WC papira.

 

beba-u-bolnici1

 

Ravnateljica Alemka Markotić za Index je kratko komentirala slučaj.

 

- Osoba koja nema hospitaliziranu djecu kod nas je napravila tu objavu. Poslat ćemo vrlo brzo službeno priopćenje - rekla je.

 

beba-u-bolnici2

 

Prenosimo priopćenje KB-a Fran Mihaljević:

 

- Napravljen je izvid na Odjelu za novorođenčad i dojenčad na kojem se hospitaliziraju oboljela djeca do tri godine. Klinički status sve djece hospitalizirane na Odjelu je u skladu s prirodom i tijekom njihove bolesti.

 

U određenim bolestima kao što su obilni proljevi, alergijske reakcije, infekcije kože i dr., može se pojaviti i crvenilo na koži, kako u djece, tako i u odraslih bolesnika.

 

U male djece koja imaju nježnu kožu, u slučaju obilnih i učestalih proljeva koji traju više dana, zbog kiselosti sadržaja stolice (osobito ako se radi o virusnim proljevima), može se pojaviti hiperemija i iritacija kože. Unatoč lokalnoj njezi kože, ove promjene se mogu javiti tijekom proljeva, ali također vrlo brzo prolaze nakon prestanka proljevastih stolica - piše u priopćenju iz bolnice.

 

beba-u-bolnici3

 

Dječaci se zovu Fran i Filip, a njihova majka Ana Treščec Indexu je ustupila fotografije za objavu. Kako kaže, dječaci su rođeni tri mjeseca prije termina, a u KB-u Fran Mihaljević završili su nakon što su dobili gripu. Za vrijeme bolesti dobili su i rota virus. Majka ih je posjetila jučer u bolnici, a tamo je zatekla ovakvo stanje. Pokušala je razgovarati sa sestrom, ali ona je, kako majka kaže, za to vrijeme bila na kavi.

 

Osim blizanaca, Ana je majka djevojčice koja ima epilepsiju i zahtijeva posebnu skrb.

 

beba-u-bolnici4


Razgovarali smo s majkom.

 

- Dijete koje mi je doma je prehlađeno. Razgovarala sam s doktoricom, a ona ima odgovor na sve: da oni ne mogu samo stajati oko moje djece, da su oni nedonoščad, oni su rođeni tri mjeseca ranije... To je kažnjivo, zar ne? - pita majka.

 

- Pitam ju je li ona majka, nemojte mi govoriti da se radi o pet minuta, jeste li vidjeli slike? Ono dijete u žutome, kad sam došla kod njih, vidjela sam da je mali zavezan. Ok, zavezan je jer mu je bilo spojeno na nozi, vjerojatno da mu se ne pomakne. Nisam ga uzimala u naručje, nego drugoga. Dobrih 15-ak minuta je prošlo. Prvo sam se pozabavila s drugim, presvukla ga, vidjeli ste kako mu guza izgleda. Tri kreme su bile gore, nijedne nema - dodaje.

 

beba-u-bolnici5

 

- Oni su primljeni s gripom tipa A. Taj maleni je prije tri dana bio na kisiku i onda usput pokupio rota virus. Ja sestru tražim po odjelu, a ona pije kavu. I još dobijem po nosu - kaže majka. 

 

Pitali smo ju jesu li oba dječaka istovremeno odvedena u bolnicu.

 

- Jedan dječak je malo manje u bolnici jer mu se nije ništa čulo na plućima, borio se. I kao beba je bio jači. Nakon par dana sam odvela i njega. Dječaci su rođeni tri mjeseca prije termina. Imam još jednu djevojčicu s teškoćama. Ima teški oblik epilepsije i rijetko tko se usudi čuvati je - rekla je Ana Treščec u razgovoru za Index.

 

beba-u-bolnici6

 

O slučaju se oglasilo i Ministarstvo zdravstva.

 

- Ministarstvo zdravstva je upoznato sa slučajem i odmah je zatražilo očitovanje bolnice. Svaki pacijent zaslužuje dostojanstven tretman, a pogotovo oni najmlađi. Nakon očitovanja Ministarstvo će donijeti odluku o daljnjem postupanju - napisali su na Twitteru.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI