Višemilionska šteta

Zaštitaru 'Murexa' osam godina i pet mjeseci zatvora: Opljačkao firmu pa je zapalio da prikrije tragove

Front 28.01.19, 17:18h

Zaštitaru 'Murexa' osam godina i pet mjeseci zatvora: Opljačkao firmu pa je zapalio da prikrije tragove
Pobjegao je u službenom automobilu 'renault megane', a uhapšen je 21. septembra u Višegradu

 

Zbog teške krađe i podmetanja požara u firmi "Murex" iz Špionice kod Srebrenika, gdje je radio kao čuvar, Omer Đikanović (43) iz tog mjesta osuđen je danas u Kantonalnom sudu u Tuzli na zatvorsku kaznu u trajanju od osam godina i pet mjeseci. 

 

Sudsko vijeće je ocijenilo da Đikanovićevo djelo, počinjeno 17. septembra prošle godine kada je opljačkao firmu, a zatim podmetnuo požar da zataška svoju rabotu, spada u teška krivična djela, kojom prilikom je "Murexu" pričinjena šteta od blizu četiri miliona maraka.  

 

Kao noćni čuvar u "Murexu", Đikanović je alatom obio metalnu kasu iz koje je otuđio 10.000 konvertibilnih maraka. Iz ladice u drugoj prostoriji uzeo je još 750 maraka, da bi iz Službe računovodstva ukrao metalnu kasu sa 3.300 maraka, ukupno prisvojivši oko 14.050 maraka.  

 

Nakon svega, kako bi zataškao krađu, plinskom bocom izazvao je požar u objektu u kojem je uništena veća količina raznog materijala u vrijednosti od milion maraka, dok je na cijelom objektu šteta procijenjena na tri miliona KM. 

 

Pobjegao je u službenom automobilu "renault megane", a uhapšen je 21. septembra u Višegradu. Tokom istrage priznao je pljačku i paljevinu. 

 

Đikanoviću je za tešku krađu izrečena zatvorska kazna od šest mjeseci, a za paljevinu osam godina, te mu je kazna objedinjena na ukupno 101 mjesec zatvora. Uračunato je i vrijeme provedeno u istražnom zatvoru, od uhićenja do danas, rečeno je prilikom izricanja presude.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI