ako ih primijetite, odmah ljekaru

Pet ranih simptoma raka grlića maternice koji bi vam mogli spasiti život

ŽENA iN 28.01.19, 13:51h

Pet ranih simptoma raka grlića maternice koji bi vam mogli spasiti život
"Jo's Cervical Cancer Trust", britanska udruga koja radi na prevenciji raka grlića maternice, objavila je listu ranih simptoma koji upućuju na ovu zloćudnu bolest

 


Rak grlića maternice je drugi najčešći rak koji pogađa žene (prvi je rak dojke). Ako se otkrije u ranoj fazi velike su šanse da ga pacijentica preživi, zato je iznimno važno da se otkrije što ranije.

 

"Jo's Cervical Cancer Trust", britanska udruga koja radi na prevenciji raka grlića maternice, objavila je listu ranih simptoma koji upućuju na ovu zloćudnu bolest.

 

1. Krvarenje

 

Najčešći i najraniji simptom raka grlića maternice je neuobičajeno krvarenje (tokom ili nakon seksa, između mjesečnica ili nakon što ste već ušli u menopauzu).

 

Događa se kad stanice raka počnu rasti na tkivu grlića. Posebno je opasno ako se pojavi nakon što je žena ušla u menopauzu. Nema dobne granice za oboljenje od ove vrste raka.  

 

2. Neobičan vaginalni iscjedak

 

Svaka žena ima drugačiji iscjedak, stoga je bitno da primijetite ako se počne razlikovati u boji, mirisu ili gustoći. Ako se promijeni, hitno se javite svom ginekologu. Kad stanice raka ostanu bez kisika, to može uzrokovati infekciju koja uzrokuje neobičan miris vaginalnog iscjetka.

 

3. Neugoda ili bol tokom seksa

 

Bol za vrijeme seksa može ukazivati na različite probleme, ali jedan od njih je i rak grlića maternice. Budući da ova bolest često dolazi bez simptoma, bol tokom seksualnog odnosa može biti ključni znak u njenom otkrivanju. Ovo može značiti da se rak počeo širiti po okolnom tkivu.

 

4. Bol u donjem dijelu leđa

 

Ako vas zabole leđa, ne mora značiti da ste dobili rak, ali ovo bi mogao biti jedan od znakova da nešto nije u redu s vašim reproduktivnim organima. Muči li vas često bol u donjem dijelu leđa ili zdjelici, posjetite ginekologa, piše Zdravlje u kući.

 

5. Neplanirani gubitak kilograma

 

Mršavljenje bez truda može zvučati kao dobra stvar, ali nije. Ako ste izgubili apetit i počeli gubiti na kilaži, to je znak da vaše tijelo ne funkcionira kako bi trebalo. Primijetite li da jedete manje nego inače i brzo gubite kilograme otiđite kod liječnika čim prije. 

 

Uznapreduje li bolest, možda ćete primijetiti simptome poput: češće potrebe za mokrenjem, krvi u urinu, krvarenja iz anusa, proljeva, začepljenosti ili oticanja nogu. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI