DOK KINEZI PUNOM PAROM GRADE NA JADRANU

Bosna i Hercegovina gubi izlazak na more?! Zašto Hrvatska ignoriše sve stavove BiH i žuri da izgradi most?

Hronika 27.01.19, 20:02h

Bosna i Hercegovina gubi izlazak na more?! Zašto Hrvatska ignoriše sve stavove BiH i žuri da izgradi most?
Predsjednik Pomorskog društva BiH Izet Bajrambašić u razgovoru za Oslobođenje ističe da je pravni aspekt prvi koji treba biti riješen kod bilo koje investicije, pa tako i ove, a što nije urađeno

 

 

Početkom godine počela je “prava” gradnja Pelješkog mosta, a smatra se kako će cjelokupni projekt povezivanja juga Hrvatske biti izvršen u zadanom roku, do 2022. godine. Puno ranije zbog same ideje o gradnji Pelješkog mosta nastao je spor između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. 


Nažalost, Hrvatska je ignorisala sve intervencije i apele iz BiH, pa čak i one od Predsjedništva BiH, da joj se izgradnjom mosta narušavaju suverenitet, teritorijalni integritet, te pripadajuća međunarodna prava.


Predsjednik Pomorskog društva BiH Izet Bajrambašić u razgovoru za Oslobođenje ističe da je pravni aspekt prvi koji treba biti riješen kod bilo koje investicije, pa tako i ove, a što nije urađeno.


- Pelješki most se, u suštini, ne gradi da bi se napravio spoj između kopna Hrvatske, već se gradi da bi most promijenio pravne činjenice u ovom dijelu Jadranskog mora. A šta je to? Most kad se izgradi, postaje pomorsko dobro Hrvatske i njen je potpuni suverenitet nad tom građevinom, na površini, u zraku i u vodi. I na taj način bi došlo do sukobljavanja nacionalnog prava i prava na otvoreno more koje mi imamo, ali ga još nismo ostvarili, jer to Hrvatska ne želi. Zato Hrvatska sve stavove BiH ignoriše, a žuri da izgradi most - kaže Bajrambašić.


On podsjeća da je Hrvatska usvojila Pomorski zakonik 1994. a kasnije 2004. godine, kojim su preuzete ključne odredbe zakona SFRJ i sebe proglasila jedinom nasljednicom prostora i prava u ovom dijelu Jadranskog mora. Tako je proglasila da je suverenitet Hrvatske skroz do obale kopna, ne isključujući pomorsku teritoriju BiH od svog suvereniteta. 


Odredbe ovog zakona, koje se odnose na činjenicu da je Hrvatska proglasila svoj državni suverenitet na pomorskom teritoriju BiH, suštinski su ostale nepromijenjene do danas.


Šta o tome dalje kaže predsjednik Pomorskog društva BiH, čitajte ovdje.  

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI