nasrtaj na istinu o agresiji na bih

SDA o Deklaraciji HNS-a: Nikakvim i ničijim 'odbacivanjem' ne mogu se promijeniti haške presude

Front 26.01.19, 19:27h

SDA o Deklaraciji HNS-a: Nikakvim i ničijim 'odbacivanjem' ne mogu se promijeniti haške presude
Iz ove stranke potcrtavaju da "nikakvim i ničijim 'odbacivanjem' ne mogu se promijeniti pravosnažne presude Haškog tribunala i historijske činjenice, ali to šalje jasnu i nedvosmislenu poruku o politici koju zastupa HNS"

 

Negiranje pravosnažnih presuda UN-ovog Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju u Deklaraciji Hrvatskog narodnog sabora (HNS) predstavlja nasrtaj na istinu o agresiji na Bosnu i Hercegovinu, uvredu žrtava udruženog zločinačkog poduhvata i pokušaj da se revidira historija, smatraju u Stranci demokratske akcije. 

 

Iz ove stranke potcrtavaju da "nikakvim i ničijim 'odbacivanjem' ne mogu se promijeniti pravosnažne presude Haškog tribunala i historijske činjenice, ali to šalje jasnu i nedvosmislenu poruku o politici koju zastupa HNS".  

 

- "Odbacivanjem" i negiranjem presuda međunarodnog suda dodatno se narušava povjerenje među narodima. Korak ka izgradnji povjerenja predstavljao bi odricanje HNS-a od naslijeđa UZP-a, koji je - kako je presuđeno - imao za cilj stvaranje etnički čistog entiteta. Povjerenje i budućnost mogu se graditi jedino na istini i odricanjem od politika koje su za cilj imale pokušaj razbijanja BiH, uz činjenje masovnih ratnih zločina. Stoga, HNS-ov poziv na administrativno-teritorijalno prekrajanje BiH, na temelju glorificiranja UZP-a, predstavlja svjesno otežavanje dijaloga potrebnog za provođenje reforme izbornog sistema - navode iz SDA.  

 

Uzimajući to u obzir, ističu da se iskazana privrženost HNS-a Bosni i Hercegovini, njenoj cjelovitosti, ustavnom poretku i euroatlantskom putu doima kao deklarativna.  

 

- Bilo bi dobro da HNS tu opredijeljenost pokazuje i konkretnim koracima, kojih je do sada itekako nedostajalo. Štaviše, zvaničnici HNS-a su uglavnom poduzimali korake suprotne od proklamiranih ciljeva, a posebno je problematično narušavanje vladavine prava kroz prisustvo neustavnom obilježavanju 9. januara u Banjoj Luci - navodi se u saopćenju Stranke demokratske akcije.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI