video/ zbog čega se čekalo 20 godina

Šefik Džaferović odgovara: Zašto je SDA baš sada 'zapalila' BiH podnošenjem apelacije oko naziva Republika Srpska?

Front 26.01.19, 08:59h

Šefik Džaferović odgovara: Zašto je SDA baš sada 'zapalila' BiH podnošenjem apelacije oko naziva Republika Srpska?
- Vrijeme je da na neki način dignemo svoj glas. Najtipičniji primjer diskriminacije je ime entiteta Republika Srpska iz kojeg zapravo i izvire ta diskriminacija prema nesrbima u tom entitetu - rekao je, između ostalog, Džaferović godtujući na TV1

 

 

Gost Dnevnika TV1 sinoć je bio Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i potpredsjednik SDA.


Džaferović je na samom početku razgovora sugerisao da je medijski prostor trebao da ‘gori’ zbog uvreda na račun Bošnjaka, izjava Milorada Dodika, a ne zbog apelacije koju je podnijela SDA.


- Ja mislim da su stvari već duži vremenski period jako frustrirajuće u Bosni i Hercegovini i one se tiču diskriminacije svih onih koji nisu Srbi u entitetu Republika Srpska, tiču se odnosa i prema Bošnjacima i prema Hrvatima i prema Ostalima, kada je u pitanju zapošljavanje i pravo na maternji jezik. (…) Naša apelacija je nešto što je potpuno utemeljeno na Ustavu Bosne i Hercegovine, to je predviđeno ustavnim sistemom naše zemlje i ne znam zašto bi gorjelo od toga da kada neko najavi da će se obratiti nadležnom ustavnom sudu da procijeni ustavnost naziva entiteta Republika Srpska. Pritom smo najavili da mi ne tražimo ukidanje prefiksa srpska, već da se doda da je i bošnjačka i hrvatska, jer entitet Republika Srpska je multietnički entitet po Ustavu Bosne i Hercegovine - rekao je Džaferović.


Džaferović objašnjava da je ova apelacija zapravo stara ideja koja se sad pokrenula zbog intenziviranja negativnog pogleda na državnost Bosne i Hercegovine.


- Dugo vremena se razmišlja o tome, uradili smo to u ovom trenutku jer su se stvari intenzivirale. Negativan razvoj događaja, negativan odnos prema Bosni i Hercegovini, odnos prema zastavi, odnos prema našem NATO putu. (…) Međunarodna zajednica se u Bosni i Hercegovini povlači, ne vrši svoju ulogu. To je loš signal za antibosanske političke snage koje u takvoj situaciji dižu glavu, a mi uglavnom iskazujemo neku vrstu nemoći. Vrijeme je da na neki način dignemo svoj glas. Najtipičniji primjer diskriminacije je ime entiteta Republika Srpska iz kojeg zapravo i izvire ta diskriminacija prema nesrbima u tom entitetu - rekao je Džaferović.


Džaferović ne vidi način na koji bi Milorad Dodik svojom politikom mogao ugroziti budućnost Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.


- Ugrožavanje OS Bosne i Hercegovine je teško krivično djelo i svaki onaj ko bi se pojedinačno upuštao u rakvu aktivnost, ja mu savjetujem da to ne čini, da to ne radi. To svakako neće moći da uradi jer mu je za to potrebna saglasnost druga dva člana Predsjedništva i sasvim je sigurno da je neće imati - rekao je Džaferović.

 

Šta je sve rekao Džaferović u Dnevniku TV1, pogledajte u video prilogu...  

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI