Razmatrali izvještaje

Zastupnici KS: Zadatak zdravstvenih institucija je dobrobit građana, a ne profit

Front 25.01.19, 19:48h

Zastupnici KS: Zadatak zdravstvenih institucija je dobrobit građana, a ne profit
Evidentno je da nam treba jedna korjenita promjena, prije svega nas koji radimo u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti i uređivanja ovog sistema, ali i mnogo ozbiljnijeg odnosa menadžera koji će odgovarati građanima, a nikako više političkim centrima moći koji očigledno dominiraju na zdravstvenoj sceni

 

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo razmatraju izvještaj o poslovanju za 2017. godinu 14 zdravstvenih institucija KS, te su konstatirali da treba više ulagati u zdravstvo, da je primarni zadatak zdravstva zadovoljni pacijenti i dobrobit građana, a ne profit. 

 

Najviše je govora bilo o Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, Općoj bolnici „Dr. Abdulah Nakaš“, te Zavodu za hitnu medicinsku pomoć koji su poslovali pozitivno, pružaju sve usluge pacijentima, ali da imaju manje uposlenih i nemaju dovoljno tehničko-materijalnih uvjeta za rad. 

 

Predsjedavajući SKS Elmedin Konaković je kazao da su jasni problemi u zdravstvu, nejasni putevi  pacijenta, nejasne nadležnosti prema sekundarnom i tercijalnom nivou, ipak najviše problema ima tamo gdje se politika miješa u rad nekih ustanova. 

 

 - Evidentno je da nam treba jedna korjenita promjena, prije svega nas koji radimo u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti i uređivanja ovog sistema, ali i mnogo ozbiljnijeg odnosa menadžera koji će odgovarati građanima, a nikako više političkim centrima moći koji očigledno dominiraju na zdravstvenoj sceni - kazao je Konaković. 

 

U tom smislu je zastupnik SDPBiH Damir Nikšić podsjetio zastupnike da se trebaju dogovoriti i složiti o konceptu pravne (a ne pravničke) države i o tome šta je bit javnih preduzeća i institucija - da li je njihova bit dobit ili dobrobit. 

 

 - Svrha javnih, recimo komunalnih i zdravstvenih usluga nije profit, već zadovoljenje elementarnih korisničkih i ljudskih prava koja svaka država obavezna osigurati. Bez obzira koliko to košta - kazao je on. 

 

Šef Kluba SDA Mahir Dević iskazao je podršku uposlenicima u zdravstvu, te najavio da će podržati izvještaje koji su podnijeli predstavnici 14 zdravstvenih ustanova u KS.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI