Građane KS koštao 300.000 maraka

Nevjerovatan slučaj u Hitnoj pomoći: RTG tehničar na poslu čita knjige, ništa ne radi godinama, a ima najveću platu među kolegama

Hronika 25.01.19, 19:18h

Nevjerovatan slučaj u Hitnoj pomoći: RTG tehničar na poslu čita knjige, ništa ne radi godinama, a ima najveću platu među kolegama
Znači, gospodin je vraćen na posao i četiri zadnje godine radi u Hitnoj pomoći sljedeće: dođe, čita knjige i ode na posao, uredno naplaćuje najveću plaću od hitnih medicinskih tehničara

 

Direktor Zavoda za Hitnu pomoć Adem Zalihić, odgovarajući na pitanja zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, govorio je o zanimljivom slučaju - uposleniku u ovoj zdravstvenoj ustanovi, piše N1.

 

Zastupnici su postavili pitanje o rentgen aparatu u Hitnoj pomoći.

 

- Mislim da ćete se razočarati svi vi kad čujete o čemu se radi - počeo je Zalihić svoj odgovor.

 

- Tiče se 2017. Pošto ovaj nepopularni, ulični, žargonski riječnik moram upotrijebiti, kažu svi su protiv uhljeba. Ja kad sam došao 1. februara 2018. godine na mjesto Zavoda za Hitnu medicinsku pomoć KS, dobio sam informaciju da osoba od 2010. godine nijednim svojim potezom ništa nije uradila u Hitnoj pomoći, da je koštala Hitnu medicinsku pomoć, odnosno građane KS 300.000 maraka. To je rentgen tehničar za kojega se vi zauzimate. I ne radi se o rentgen tehničarima, nego o samo jednom koji je 2010. godine zbog potkradanja pacijenata, bio presuđen, no zbog proceduralne greške prilikom otkaza ugovora o radu, vraćen je na posao i isplaćena mu je 131.000 KM i vraćen je na mjesto rentgen tehničara, odnosno da radi na odjelu Hitne medicinske pomoći gdje ne postoji uopće više rentgen odjel - kazao je Zalihić.

 

- Znači, gospodin je vraćen na posao i četiri zadnje godine radi u Hitnoj pomoći sljedeće: dođe, čita knjige i ode na posao, uredno naplaćuje najveću plaću od hitnih medicinskih tehničara. Moji lični, etički, profesionalni kodeksi mi nisu dali mira da ta osoba sjedi tu, uzima novce i ne radi ništa - naveo je Zalihić.

 

Kako kaže, kada je došao, htio je ovaj slučaj adekvatno riješiti.

 

- Rekao sam, vi ste rentgen tehničar, vi trebate da radite u ustanovi gdje postoji rentgen služba. Otišao sam kod gospodina Husića (direktor JU Dom zdravlja KS) i zamolio ga da napravimo transfer, evo novac i sve, ali da čovjek nešto radi - poručio je direktor Zavoda za Hitnu pomoć.

 

Kako kaže, radnik je to odbio.

 

- Nije htio. Nastavio je osam mjeseci primati plaću, hemijsku nije upotrijebio, da je upisao ijednog pacijenta. Naravno da sam ga preraspodijelio u skladu sa njegovim kompentencijama. Evo, dođite i recite gdje bih ga ja mogao pustiti da radi? - poručio je.

 

(N1/DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI