Utemeljitelj 'crnog vala'

Preminuo slavni srpski redatelj Dušan Makavejev

Kultura 25.01.19, 17:55h

Preminuo slavni srpski redatelj Dušan Makavejev
Makavejev je dobitnik mnoštva domaćih i svjetskih priznanja, među ostalim dobio je Srebrnog medvjeda u Berlinu i Srebrnu arenu u Puli, a nagrađen je s još nekoliko međunarodnih nagrada te Oktobarskom nagradom Beograda

 

Slavni redatelj i jedan od utemeljitelja tzv. "crnog vala" Dušan Makavejev preminuo je u petak u Beogradu u 87. godini života, javili su beogradski mediji, pozivajući se na izvore bliske obitelji. 

 

Jedan je od utemeljitelja filmskog crnog vala i potpisnik filmova kojima je "kritizirao trulo komunističko i kapitalističko društvo“: "Parada“ (1962.), "Čovek nije tica“, "Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT“ (1967.), "Nevinost bez zaštite“ (1968.), "Nedostaje mi Sonja Heni“ (1972.), "Sweet Movie“ (1973.), „Gorila se kupa u podne“ (1993.) i drugih. 

 

Diplomirao je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a bio je veliki pristaša i poznavatelj djela psihologa Wilhelma Reicha čije je učenje često ubacivao u svoje filmove. 

 

Tako se film "Misterije organizma“ (1971.) smatra posvetom Dušana Makavejeva upravo Reichu, kao jednom od nikad dovoljno priznatih revolucionara-psihologa, navodi Hina. 

 

Dušan Makavejev bio je urednik više listova - Studenta, Književnih novina i lista Danas - a pisao je za mnoge novine i časopise. 

 

Bio je aktivan sudionik studentskih prosvjeda 1968. 

 

Makavejev je dobitnik mnoštva domaćih i svjetskih priznanja, među ostalim dobio je Srebrnog medvjeda u Berlinu i Srebrnu arenu u Puli, a nagrađen je s još nekoliko međunarodnih nagrada te Oktobarskom nagradom Beograda. 

 

Godine 2018. promoviran je u počasnog doktora na Rektoratu umjetnosti u Beogradu, podsjeća beogradski list Blic.

 

Inače, na početku svoje karjere Dušan Makavejev uradio je dva dokumentarca u produkciji Bosna Filma, a današnjeg Filmskog Centra Sarajevo, "Lepotica 62" i "Osmjeh 61".

 

 

 

(FENA, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI