Ima dvije opcije, ali...

Klopka za Jelenu: Ako Karleuša odluči da tuži tabloide zbog povrede privatnosti, morat će OVO priznati

Showbizz 25.01.19, 11:33h

Klopka za Jelenu: Ako Karleuša odluči da tuži tabloide zbog povrede privatnosti, morat će OVO priznati
U diskusiji koja se odvijala na društvenim mrežama, podršku pjevačici u odbrani privatnosti pružili su ljubitelji njenog rada, ali i druge javne ličnosti

 

Izvor: bbc.com

 

Pažnja koju je izazvala navodna afera popularne pjevačice Jelene Karleuša u medijima i na društvenim mrežama prijetila je da zasjeni posjetu ruskog predsjednika Vladimira Putina.

 

Pjevačica tvrdi da osoba na fotografijama koje su objavljene nije ona, već da se radi o fotomontaži.

 

„Neki od sadržaja su fotografije ukradene s mog telefona, dorađene i plasirane da se naudi meni i mojoj porodici", kaže Karleuša u saopštenju koje je postavila na društvene mreže.

 

Ona tvrdi da iza objavljivanja fotografija ne stoji jedan čovjek, već čitava organizacija, ali nije ponudila informacije o kome se radi.

 

Pjevačica je zatim objavila fotografije fudbalera, koga tabloidi spominju kao njenog ljubavnika, kao i njegov broj telefona na svom Twitter nalogu. U međuvremenu, nalog joj je suspendovan.

 

U diskusiji koja se odvijala na društvenim mrežama, podršku pjevačici u odbrani privatnosti pružili su ljubitelji njenog rada, ali i druge javne ličnosti.

 

Među njima je bilo nekoliko političara, o kojima tabloidi često pišu na sličan način.

 

 

 

Ovim povodom reagovala je i povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, koja je u pisanom saopštenju pozvala medije da prestanu s objavljivanjem pornografskih, neprimjerenih i uvredljivih sadržaja, navodeći da se time vrijeđa dostojanstvo pjevačice i fudbalera, kao i građanki i građana Srbije.

 

Nakon što su četiri dnevna lista objavila fotografije na kojima se navodno nalazi pjevačica bez odjeće i u eksplicitnim pozama, Ministarstvo kulture i informisanja podnijelo je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog kršenja člana 78. Zakona o javnom informisanju i medijima.

 

U posljednjoj objavljenoj analizi dnevnih novina, Savjet za štampu uočio je 3.615 prekršaja Kodeksa novinara u periodu od avgusta 2018. do kraja godine, među kojima i veći broj onih koji su slični ovoj skandalu.

 

Da li Karleuša može da tuži tabloide?

 

Zakon o javnom informisanju i medijima predviđa da se putem medija objavljuju informacije, ideje i mišljenja o pojavama, događajima i ličnostima o kojima javnost ima opravdan interes da zna.

 

Objavljivanje informacije kojom se nekom licu nanosi povreda časti i ugleda ili se ona prikazuje u lažnom svjetlu nije dopušteno, ako interes za objavljivanje informacije ne preteže nad zaštitom dostojanstva i prava na autentičnost - pogotovu ako se time ne doprinosi javnoj raspravi o pojavi, događaju ili ličnosti na koju se informacija odnosi.

 

Karleuša ima mogućnost da podnese tužbu za naknadu štete zbog povrede časti, ugleda i prava na privatnost - pod uslovom da su fotografije zaista njene - odnosno, prava na autentičnost, ukoliko se radi o fotomontaži, kaže Kruna Savović iz kancelarije „Živković Samardžić".

 

Informacije iz privatnog života, bez obzira da li je u pitanju zapis iz dnevnika, fotografija ili video klip sa mobilnog telefona, kao i zapis glasa ne smije da se objavi bez pristanka lica čijeg se privatnog života ta informacija tiče.

 

Suštinski, pred Karleušom je jednostavan izbor - ako smatra da joj je povrijeđena privatnost, mora da potvrdi da je ona na fotografijama.

 

Od slučajeva povrede prava na privatnost ili prava na autentičnost koji su se vodili pred srpskim sudovima, Savović izdvaja slučaj njemačkog glumca Andresa Kaufmana, čija je fotografija iskorišćena u tekstu dnevnog lista Politika bez dozvole.

 

Uz tekst, koji je potpisao izvjesni doktor Petar Veličković, forenzički psihijatar iz Kanade, objavljena je Kaufmanova fotografija.

 

Takođe, slučaj naslovne strane magazina Playboy na kojoj je navodno bila prikazana pjevačica Goga Sekulić doveo je do toga da izdavač izgubi licencu, jer je dokazano da je u pitanju fotomontaža.

 

Poznate ličnosti u stalnom ratu s tabloidima

 

Praksa da se fotografije poznatih ličnosti objavljuju bez njihovog odobrenja nije svojstvena samo srpskoj medijskoj sceni.

 

Najpopularnije zvijezde na svijetu „vode rat" na sudu sa paparaco fotografima i urednicima koji objavljuju fotografije bez dozvole fotografisanih.

 

Nage slike glumice Jennifer Lawrence koje su se nalaze na Appleovom servisu iCloud su hakovane 2014. i postavljene na sajtovima Reddit i 4chan.

 

Druge poznate ličnosti koje je pogodio ovaj skandal su glumice Kirstin Dunst i Kate Upton.

 

Nakon što je njena advokatica zaprijetila da će tužiti Google, jer su fotografije bile dostupne na sajtu ovog pretraživača, ova kompanija je povukla inkriminisani materijal.

 

Haker koji je narušio privatnost glumice krađom fotografija osuđen je na osam mjeseci zatvora.

 

Rvač Hulk Holgan, čije je pravo ime Terry Gene Bollea, tužio je kompaniju Gawker Media, vlasnika portala Gawker.com zbog objavljivanja video klipa seksualnog čina u kome je učestvovao.

 

Hogan je tvrdio da mu je narušena privatnost i da je pretrpio duševnu bol, zbog čega je zahtijevao nadoknadu u iznosu 110 miliona dolara.

 

Urednici Gawkera su tvrdili da ova tužba ugrožava slobodu štampe u Sjedinjenim Državama, ali su ipak izgubili na sudu.

 

Zbog toga što su vlasnici Hoganu morali da plate nadoknadu od 31 milion dolara, sajt je ubrzo nakon toga prestao sa radom.

 

Tužba protiv BBC

 

Britanska policija je 2014. izvršila pretres kuće pjevača Cliffa Richarda zbog istrage pokrenute nakon što je jedan čovjek tvrdio da ga je Richard seksualno zlostavljao kada je bio dijete.

 

BBC je snimao pjevačevu kuću u pokrajni Berkšir iz vazduha i emitovao snimak u prilogu o ovom slučaju. Richard je smatrao da se radi o narušavanju privatnosti i pokrenuo tužbu protiv medijske kuće.

 

Richard nikada nije uhapšen niti je optužen za seksualno zlostavljanje dječaka.

 

Sudija, koji je Richardu dosudio odštetu u iznosu od 210.000 funti, rekao je da je BBC narušio Richardovo pravo na privatnost na „ozbiljan" i „senzacionalistički" način.

 

Čelnici BBC su odlučili da se ne žale na presudu, ali su istovremeno upozorili javnost da ovakva presuda ugrožava izvještavanje o krivičnim istragama.

 

(BBC, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI