Ministar sigurnosti BiH bez dlake na jeziku

Mektić: Kada je Dodik bio raspoložen da idemo u NATO, onda mi svi treba da govorimo NATO, NATO

Front 24.01.19, 10:07h

Mektić: Kada je Dodik bio raspoložen da idemo u NATO, onda mi svi treba da govorimo NATO, NATO
Mektić smatra da je ruski uticaj u Bosni i Hercegovini povezan sa privatnim i finansijskih interesima određenih pojedinaca ili političkih grupa

 

U Bosni i Hercegovini se stvaraju jake političke elite koje nastoje ovladati pravosuđem i sigurnosnim sektorom, ocjenjuje u intervjuu “Jedan” ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić. Bosna i Hercegovina se, kako kaže Mektić, prvo treba obračunati s političkim elitama koje su uključene u korpuciju i štite kriminal, a na ruku im ide i Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, piše BHRT.


- Nimalo ne umanjujem nerad Tužilaštva, zato što je pristalo na tu podaničku ulogu da političari i političke elite s njima dominiraju. Moramo politiku na nos izbaciti i iz sigurnosnog i pravosudnog sektora, da nemaju nikakav uticaj niti pristup i da prvo oni budu procesuirani, dakle prvo se obračunati s tim političkim elitama, a kod nas pravosuđe zbog takvog uticaja bježi od politike štiti politiku i trenira pravdu na običnim građanima - ocjenjuje ministar Dragan Mektić.


- Kod nas se manje više zna koji tužitelj štiti koju političku opciju i zapošljava svoju rodbinu i prijatelje. To je poznato javnosti… Dogurali smo do toga da sada u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine imamo primljene ljude koji su završili ove privatne fakultete za koje se sada ispostavlja da su prodavali diplome.


Predsjedništvo Bosne i Hercegovine donijelo je 2009. godine odluku o aktivaciji MAP-a, a tadašnji predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović uputio je poruku generalnom skeretaru NATO-a da je Bosna i Hercegovina donijela takvu odluku i da je važno da Bosna i Hercegovina što prije postane članica NATO-a, objašnjava Mektić svoju odluku da Vijeće minsistara Bosne i Hercegovine, u tehničkom manadatu, ne raspravlja o godišnjem Nacionalnom planu za ativiranje MAP-a.


- Znači 2009. godine kada je Milorad Dodik bio raspoložen da mi idemo u NATO, onda mi svi treba da govorimo NATO, NATO. Onda onog momenta kada kaže mi želimo ostati neutralni, mi treba da ostanemo neutralni…. Šta ćemo nakon šest mjeseci ili godinu dana kada Dodik opet promijeni neku odluku i bude to gurao u nekom smjeru. Ja nisam za to da građani u Republici Srpskoj ili u Bosni i Hercegovini zavise isključivo od trenutnog raspoloženja ili interesa Milorada Dodika. Moramo gledati šta je dugoročno u interesu naroda i u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini i rukovoditi se time. Mi smo mali narodi i ovdje dolazi do preslagivanja raznih uticaja i moramo gledati koji je naš interes i kako ćemo ostati i opstati - ocjenjuje misnitar sigurnosti Bosne i Hercegovine.


Mektić smatra da je ruski uticaj u Bosni i Hercegovini povezan sa privatnim i finansijskih interesima određenih pojedinaca ili političkih grupa.


- Tu se razotkrila jedna politika, jedna sprega gdje bi se ušlo u preuzimanje određenih strateških interesa ruskih tajkuna od BiH. Željeli su ovladati ključnim ekonomskim interesima ove države, a to je značajno bilo povezano sa interesima jednog broja političara iz tih političkih elita koje su osmislile jedan koncept i jedan plan. Ja sam govorio da to može ispasti i sigurnosni i pravni problem. Mislim da ni te elite ni ti pojednici nisu odustali od toga plana. Aluminij ( Aluminij d.d. Mostar op.a.) bio je jedan od ključnih ciljeva, ali i još neke domaće strateške grane koje su u uskoj vezi s Aluminijem i električnom energijom, gasom i slični kapaciteti koji osiguravaju reporomaterijale za taj proces - ocjenjuje ministar Mektić.


U intervjuu “Jedan” ministar Mektić govori i o migrantskoj krizi, zastupničkom mandatu u državnom parlamentu, orgijama političara iz Bosne i Hercegovine na jahti u Portorožu, sukobu sa v.d. glavne tužiteljice Gordanom Tadić.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI