Sud Bosne i Hercegovine

Potvrđena optužnica protiv Ramiza Drekovića kojom se tereti za ratni zločin

Hronika 21.01.19, 13:29h

Potvrđena optužnica protiv Ramiza Drekovića kojom se tereti za ratni zločin
Iz Tužiteljstva BiH ranije su saopćili kako će tužbene navode dokazivati pozivanjem oko 50 svjedoka i vještaka te prilaganjem više od 200 dokaznih materijala

 

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Ramiza Drekovića, generala Armije RBiH, kojom se tereti za ratni zločin protiv civila na području Kalinovika 1995. godine, potvrdio je Feni Drekovićev advokat Mirsad Crnovršanin

 

Dodao je kako je za petak, 25. januara, zakazano ročište u povodu prijedloga Tužiteljstva BiH za produženje mjera zabrane za Drekovića, odnosno zabrane sastajanja sa svjedocima, a koje je ranije odredio sudija za prethodni postupak.

 

Optužnica, koju je krajem prošle godine Tužiteljstvo BiH podiglo, Drekovića tereti da je kao kamandant Četvrtog korpusa Armije RBiH za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH postupao suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civila. 

 

Konkretno, tereti se da je u proljeće 1995. godine izdao direktno, strogo povjerljivo naređenje artiljerijskim jedinicama na širem području Konjica da izvrše neselektivno granatiranje Kalinovika, naseljenog stanovništvom srpske nacionalnosti. 

 

Prema tužbenim navodima, u tom je periodu usljed eksplozija granata ubijeno dijete u dobi od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih osoba, te je granatiranjem prouzrokovano veliko razaranje imovine i objekata. 

 

Iz Tužiteljstva BiH ranije su saopćili kako će tužbene navode dokazivati pozivanjem oko 50 svjedoka i vještaka te prilaganjem više od 200 dokaznih materijala. 

 

Dreković je uhapšen 5. decembra u njegovom stanu u Alipašinoj ulici u Sarajevu, a tokom saslušanja u Tužiteljstvu u potpunosti je negirao tužbene navode, te je nakon određivanja mjera zabrane pušten da se brani sa slobode.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI