Bura se ne stišava

U USK sve diplome na provjeri: Direktorica srednje medicinske škole zaposlila supruga koji je i potpisnik lažne diplome

Hronika 18.01.19, 08:23h

U USK sve diplome na provjeri: Direktorica srednje medicinske škole zaposlila supruga koji je i potpisnik lažne diplome
Vlada FBiH poziva niže nivoe vlasti da provedu reviziju diploma uposlenih, a profesori otkrivaju da je suprug direktorice Multilingue vijećnik A SDA - Pomak

 

 

 

Koliko je lažnih diploma proizvedeno u BiH, teško je i pretpostaviti. Koliko zaposlenika u državnim institucijama radi sa kupljenom diplomom, tek bi se moglo otkriti.


Na prijedlog Ministarstva nauke i obrazovanja FBiH jučer je federalna Vlada usvojila inicijativu za pokretanje revizije diploma svih uposlenih u federalnim organima uprave, federalnim institucijama, zavodima, agencijama, direkcijama i drugim organima čiji je osnivač entitet. Revizijom će biti obuhvaćeni imenovani dužnosnici, državni službenici i namještenici u ovim institucijama, piše Oslobođenje.


Na ovaj način Vlada FBiH odgovorila je na brojne zahtjeve, s ciljem analiziranja aktuelnog stanja i uvođenja zakonitosti u oblast obrazovanja i funkcioniranja javnog sektora uopće. Upućen je i poziv vladama kantona, gradovima i općinama da podrže i pridruže se ovoj inicijativi.

 

U Unsko-sanskom kantonu, gdje je kupljena diploma srednje medicinske škole, a što su dokumentovali novinari Žurnala, Vlada još daje samo “mlake” odgovore.

 

Ministar obrazovanja Damir Omerdić je kazao da je formirao komisiju koja će istražiti ovaj slučaj. Podsjećamo, na kupljenoj diplomi piše da je Medicinska tehnička škola u sastavu PU Centar za obrazovanje odraslih Multilingua iz Sanskog Mosta. Formalni osnivač škole je Maida Cepić-Habibović, koja je istovremeno i direktorica Srednje mješovite škole u Sanskom Mostu. Njen suprug Šemsudin Habibović je potpisnik diplome izdate novinarki Žurnala. Prije ove afere, Cepić-Habibović prijavljivana je od kolega za mobing. Ministar Omerdić na to je kazao da je poslao upit u Sanski Most, jer “mogući su ljudski animoziteti” što je isprovociralo one kolege koje se smatraju oštećenim.

 

Tako su oni jučer dostavili i nekoliko dokumenata i prijava koje je bivši direktor Sead Midžić upućivao Ministarstvu, ali i Tužilaštvu. Prijave protiv supružnika koji upravljaju i državnom i privatnom školom upućuju na zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja, krivična djela utaje, krađe, skrivanja ili uništenja poslovnih knjiga i spisa, ovjeravanja neistinitog sadržaja i nesavjestan rad u službi.

 

Osim toga, direktorica je zaposlila supružnika u školu za šta su kolege nastavnici ubijeđeni da je nelegalna rabota, ali su ipak pravosudne institucije donijele rješenje u njegovu korist, kao što je i sama direktorica dobila presudu nakon što je, nakratko, bila smijenjena.

 

- Oni imaju tim vrlo dobrih advokata iz Prijedora, istina je da postoji i desetak prijava za mobing, ali niko im ne može ništa jer su dobro politički zaštićeni, kaže izvor iz Sanskog Mosta.

 

Habibović je općinski vijećnik u Sanskom Mostu i bio je na posljednjim izborima član koalicije A SDA - Pomak, koja je trenutno na vlasti u USK-u, dobivši povjerenje građana na obećanjima da će se boriti protiv korupcije (?!). Ne samo da istražni organi imaju pregršt posla na utvrđivanju falsifikovanih diploma nego se pregledaju i ranije prijave koje su kupile prašinu u ladicama.

 

U jednoj od tih prijava bivši direktor Midžić navodi da su “bez znanja i odobrenja vršili ilegalnu proizvodnju za firmu GAT, u periodu od najmanje tri godine, iskorištavajući učenike i školu, organizirali proizvodnju uz ilegalnu cijenu i ostvarenu dobit utajili”.


I Zineta Bogunić, ministrica za obrazovanje, nauku i mlade KS-a, ističe da ne bježi od kontrole diploma.
 

- Kao direktor škole posumnjala sam u ispravnost jedne diplome i odmah sam se obratila inspekciji koja se proglasila nenadležnom. Nakon toga sam zahtjev uputila u Ministarstvo i nisam dobila odgovor. Ako neko hoće da uradi nešto, ne treba mu pompa. Međutim, ja sam se upoznala sa načinom na koji se Hrvatska, gdje su također jedan od problema diplome iz BiH, želi obračunati s tom praksom i zadužila sam sekretara Ministarstva da prouči i nađe zakonske mogućnosti da to učinimo i mi. Uputit ćemo i dopis školama. To treba da radi pravnik, a sekretar škole je pravno lice i on bi trebao provjeriti personalni dosje svakog uposlenika, kaže Bogunić i dodaje da će se revizija diploma napraviti i u Ministarstvu.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI