Pratite uživo/ čuvaju ga jake policijske snage

Srbija na nogama: Vladimir Putin stigao u Beograd, Vučić mu zahvalio na podršci neovisnosti i teritorijalnom integritetu

Front 17.01.19, 13:27h

Srbija na nogama: Vladimir Putin stigao u Beograd, Vučić mu zahvalio na podršci neovisnosti i teritorijalnom integritetu
Protokolom je predviđeno polaganje vijenaca na Groblju oslobodilaca u Beogradu i Crvenoarmejcu, nakon čega slijedi svečani doček ispred Palate Srbija, a zatim i bilateralni sastanak Vučića i Putina, ministarski sastanci u širem formatu te susreti državnih izaslanstava

 

 

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin doputovao je u jednodnevni posjet Srbiji. 

 

Putina je u zračnoj luci Nikola Tesla dočekalo visoko izaslanstvo, predvođeno predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem

 

Protokolom je predviđeno polaganje vijenaca na Groblju oslobodilaca u Beogradu i Crvenoarmejcu, nakon čega slijedi svečani doček ispred Palate Srbija, a zatim i bilateralni sastanak Vučića i Putina, ministarski sastanci u širem formatu te susreti državnih izaslanstava. 

 

U fokusu dvojice predsjednika bit će, pored bilateralnih tema, aktualna situacija u regiji, prije svega pitanje Kosova, čiju neovisnost Rusija ne priznaje i pruža potporu Srbiji u UN-u i međunarodnim organizacijama i institucijama. 

 

U svečanom dijelu posjeta, kako je najavljeno, ruski predsjednik predat će srbijanskom šefu države odličje Aleksandra Nevskog za doprinos suradnji dviju država, nakon čega bi se Putin i Vučić trebali obratiti medijima. 

 

Putinov posjet prati oko 600 akreditiranih domaćih i inozemnih novinara, snimatelja i fotoreportera, a to je četvrti Putinov posjet Srbiji od 2001. godine.

 

 

 

Vučić zahvalio Putinu na podršci neovisnosti i teritorijalnom integritetu Srbije

 

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić zahvalio je u četvrtak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na podršci neovisnosti i poštivanju teritorijalnog integriteta Srbije. 

 

Vučić je Putinu u Palati Srbija rekao kako je Beograd uvijek mogao da računa na rusku podršku u međunarodnim odnosima, kao i da Rusija, usprkos tome što je Srbija mala zemlja, može da računa da u toj zemlji ima saveznika, prenose srbijanski mediji. 

 

"Srbija i Rusija su iskreni prijatelji i hoću osobno da vam zahvalim na tome što ste mnogo energije, truda, rada, vremena i, ja bih se usudio da kažem i poštovanja i ljubavi, uložili u napredak srpsko-ruskih odnosa", rekao je Vučić. 

 

Ustvrdio je kako trgovinska razmjena dvije zemlje napreduje i da se uvoz i izvoz povećavaju u ozbiljnim postocima te da napreduju odnosi i u ostalim sferama društvenog života. 

 

Osim toga, srbijanski predsjednik smatra kako postoji prostor za napredak na području inovacijskih i digitalnih tehnologija. 

 

"Svi naši dogovori i sporazumu po pitanju infrastrukture, odnosi u energetici, ne samo da se razvijaju nego su na najvišoj razini. Vojno-tehničkom suradnjom smo veoma zadovoljni i hvala vam na trudu da pomognete našoj zemlji. Ako se sjećate, a ja sam zbog toga veoma ponosan, prije šest godina smo uglavnom razgovarali o tome kako da Srbija vraća dugove. Danas Srbija nema probleme s tim i vraća sve svoje obveze na vrijeme i postala je pouzdan partner Rusiji", kazao je Vučić. 

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je kako bliske veze i duhovna bliskost srpskog i ruskog naroda pomažu u građenju budućnosti te je zahvalio "bratskom srpskom narodu" na toplom prijemu. 

 

Putin je prije sastanka sa srbijanskim predsjednikom kazao kako je robna razmjena između dvije zemlje porasla na dvije milijarde dolara te da je dobro što su odnosi sve bolji. 

 

"Drago mi je da imam priliku da posjetim prijateljsku i bratsku Srbiju i da razgovaramo o tome što je urađeno i što još može da se uradi", istaknuo je Putin. 

 

Ruski lider također je zahvalio Vučiću na angažiranju u razvoju bilateralnih odnosa.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

 

BLIN
KOMENTARI