Mora na optuženičku klupu

Podignuta optužnica protiv Hamdije Abdića Tigra: Osumnjičen za ubistvo generala HVO-a Vlade Šantića

Hronika 16.01.19, 11:32h

Podignuta optužnica protiv Hamdije Abdića Tigra: Osumnjičen za ubistvo generala HVO-a Vlade Šantića
Upravo je, prema iskazima svjedoka, na prijedlog Hamdije Abdića general Šantić i otišao u Sedru, gdje je bila proslava Dana žena

 

Federalni SDA-ov zastupnik i pravosnažno osuđivani nasilnik Hamdija Abdić Tigar ponovo mora na optuženičku klupu. Naime, Kantonalno tužilaštvo Bihać, prema informacijama Žurnala, podiglo je optužnicu protiv Abdića Tigra, Dede Karabegovića, Jasmira Topala, Ramiza Bajramovića, Envera Keranovića, Indijana Alibegovića i Ramiza Ružnića zbog osnovane sumnje da su organizovali i na svirep i podmukao način ubili generala HVO-a Vladu Šantića. Optužnica je podignuta prije nekoliko mjeseci, ali nijedna pravosudna institucija o njoj nije izvijestila javnost.


Posmrtni ostaci Vlade Šantića nikada nisu pronađeni.

 

„Radite s njim šta želite“, kazao je, prema iskazima svjedoka, Hamdija Abdić Tigar te osmomartovske noći 1995. godine nakon što su njegovi pratioci u bihaćkom hotelu Sedra skoro do smrti pretukli Vladu Šantića.

 

Upravo je, prema iskazima svjedoka, na prijedlog Hamdije Abdića general Šantić i otišao u Sedru, gdje je bila proslava Dana žena. Tamo je bio prisutan i komandant korpusa Atif Dudaković. Šantić je sve vrijeme sjedio sa Tigrom, a nakon jednog verbalnog obračuna sa Dudakovićem generala HVO-a i njegovu pratnju razoružali su Abdićevi pratioci

 

„Prilikom uzimanja oružja prema nama se niko nije grubo ponašao niti nasrtao na nas. Jedan od policajaca koji se nalazio vani pitao gdje se nalazi vozač od mercedesa da se da ključ. Dosta je vikao, bio je grub, imao je pušku u ruci i ja sam tada policajcu koji je bio na ulazu dao ključeve. Mi smo se ponovo vratili u praznu salu i vidim i pretpostavljam da nešto nije u redu“, navedeno je u jednom od zapisnika o saslušanju svjedoka ubistva.

 

Skoro dvije decenije kasnije, forenzičari FUP-a pronašli na stepeništu Sedre tragove krvi Vlade Šantića. Tragovi krvi pronađeni su i na tavanu stare željezničke stanice u Bihaću gdje je Šantić odveden po naredbi Hamdije Abdića Tigra.

 

Kantonalno tužilaštvo Bihać godinama je vodilo istragu o ovom slučaju, da bi konačno, u decembru 2017. godine, Tigar i njegovi pratioci bili uhapšeni. No, onda je uslijedio politički pritisak na Kantonalni sud u Bihaću koji je trebao odlučivati o pritvoru. Prije svih lokalne SDA koja je čak izdala saopćenje usmjereno protiv pravosudnih institucija. Tada na scenu stupa kantonalni sudija Reuf Kapić koji, u svojstvu sudije za prethodni postupak, odbija odrediti pritvor, jer za njega „ne postoji osnovana sumnja“.

 

Iako odluka nije bila konačna, jer je Tužilaštvo uputilo žalbu Krivičnom viječu Kantonalnog suda u Bihaću, predsjednica tog Suda Fata Nadarević izvijestila je javnost da „nema osnovane sumnje“ da su Tigar i ostali ubili Šantića. Ipak KV vijeće, unatoč brojnim pritiscima, donosi odluku kojom ukida Kapićevo rješenje o odbijanju mjere pritvora, te mu nalaže ponovo odlučivanje.

 

„Obavještavam i predsjednicu Suda da neću postupiti po Rješenju Krivičnog vijeća, jer u konkretnom slučaju Rješenje koje sam dobio za mene je neprovodivo i ne znam šta treba da učinim“, napisao je tada sudija Reuf Kapić.

 

Pritvor, naravno, nije određen. Umjesto u sudnici, Hamdija Abdić Tigar završio u sali Predstavničkog doma FBiH, gdje je izabran kao kadar SDA, jer za Kantonalni sud u Bihaću „nije bilo osnovane sumnje“ da je ubio generala Vladu Šantića. Međutim, nekoliko mjeseci kasnije, Tužilaštvo USK podiglo je optužnicu protiv Tigra i ostalih. Isti sud, Kantonalni dakle, na osnovu istih dokaza potvrđuje optužnicu, čime, faktički, potvrđuje da postoji „visok stepen osnovane sumnje“ da je Hamdija Abdić Tigar organizova i na naročito svirep i podmukao način sa svojim pratiocima ubio Vladu Šantića.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI