Njemački mediji o ocu koji ugrožava moćnike

Borba Davida protiv Golijata, u ovom slučaju Davidovog oca protiv nacionalističkog vodstva RS

Hronika 13.01.19, 19:36h

Borba Davida protiv Golijata, u ovom slučaju Davidovog oca protiv nacionalističkog vodstva RS
Iz žalosti i bijesa zbog jedne smrti nastala je pobuna protiv sistema. No to je vlastima u Banja Luci sada zaista postalo previše

 

Davor Dragičević želi razjasniti smrt svog sina. Njegova borba za istinu ga je pretvorila u ikonu širokog protestnog pokreta u cijelo BiH, piše Sueddeutsche Zeitung.

 

"Video porukom je poslao znak života. „Nisam pobjegao, samo sam na sigurnom mjestu", kaže Davor Dragičević. „Neće me ubiti kao Davida. Ne bez borbe."

 

Ovo je poruka na koju su brojni čekali. Jer cijela BiH u međuvremenu učestvuje u sudbini Davora Dragičevića. Za jedne je on postao heroj u svojoj borbi da se razjasni smrt njegovog sina. Za druge, za moćnike u Republici Srpskoj, on je time postao prijetnja – i oni mu to pokazuju, primjerice nalogom za hapšenje", piše Sueddeutsche Zeitung ocjenjujući da je iz Dragičevićeve borbe za razjašnjenje smrti njegovog sina nastala "borba Davida protiv Golijata, u ovom slučaju Davidovog oca protiv nacionalističkog vodstva Republike Srpske".

 

„Dragičević je muškarac začuđujuće energije. Dragičević u svom tom metežu djeluje često uzavrelo, ali uvijek odlučnim. Ispružena ruka je njegov zaštitni znak. Njegov sin David je u međuvremenu postao ikona, njegova slika je doštampana na majicama i stikerima. Iz žalosti i bijesa zbog jedne smrti nastala je pobuna protiv sistema. No to je vlastima u Banja Luci sada zaista postalo previše."

 

"Koncem decembra je Dragičević na jednu noć zadržan u policiji, nakon puštanja govorio je o batinama. Kamp demonstranata na Trgu Krajine je uklonjen, a nove demonstracije su suzbijene. 30. decembra je protiv Dragičevića izdan nalog za hapšenje. Optužba: Poticanje i ugrožavanje javnog reda i mira. Od tada je on nestao iz javnosti. Prvo su njegovi suborci strahovali da ga je policija ponovo privela. Mediji bliski vladi su s druge strane tvrdili kako se krije u britanskoj ambasadi. To se uklapa u već odavno raširene navode da je on agent Zapada koji želi destabilizirati Republiku Srpsku. U svojoj video poruci Dragičević nije otkrio gdje se nalazi, ali je skicirao sumorni scenario: „Ako se meni nešto dogodi, onda su počnitelji poznati", rekao je on", piše Sueddeutsche Zeitung iz Minhena.

 

(Dw.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI