Afera trese Islamsku zajednicu u BiH

Je li glavni dobojski imam prisustvovao proslavi Dana RS?! Reis zatražio očitovanje - evo kakav odgovor je stigao

Front 12.01.19, 13:36h

Je li glavni dobojski imam prisustvovao proslavi Dana RS?! Reis zatražio očitovanje - evo kakav odgovor je stigao
Proces provjere svih okolnosti koje su dovele do ovog incidenta još uvijek su u toku i o njegovim ishodima će javnost biti upoznata, kao i sa odlukama koje će biti donesene

 

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Doboj, Bajro ef. Džafić, prisustvovao je obilježavanju Božića, a dio svečanosti koji je posvećen obilježavanju tzv. 'Dana Republike', je napustio.

 

Naime, nakon što su se u medijima pojavili napisi o tome kako je ef. Džafić prisustvovao prijemu povodom pravoslavnog praznika Božića na kojem se obilježavao pred Ustavnim sudom BiH osporeni praznik tzv. "Dan Republike", Kancelarija reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH je zatražila očitovanje nadležnih kao i samog imama.

 

- Imam Džafić je izjavio da je prisustvovao samo obilježavanju Božića i da je napustio dio svečanosti koji je posvećen obilježavanju tzv. "Dana Republike" - saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Kancelarije reisu-l-uleme.  

 

Dodaje se, da je proces provjere svih okolnosti koje su dovele do ovog incidenta još uvijek u toku i o njegovim ishodima će javnost biti upoznata, kao i sa odlukama koje će biti donesene.

 

- Iako Islamska zajednica poštuje teške okolnosti u kojima Bošnjaci i njihovi predstavnici, pa i oni vjerski, djeluju u bh. entitetu  RS, ipak je neprihvatljivo da iko od članova ili pripadnika Zajednice, a pogotovo njenih predstavnika, ne poštuje zakone i odluke najviših pravosudnih tijela države Bosne i Hercegovine u kojoj žive ili da učestvuje u obilježavanju ili veličanju ratnih zločina - prenosi MINA saopćenje Ureda za odnose sa javnošću Kancelarije reisu-l-uleme.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI