UMJESTO POJEFTINJENJA - ŠOK, ŠTA JE SLJEDEĆE?

Novi horor za bh. građane: Sprema se drastično poskupljenje plina, a za njim i grijanja - cijene skaču u nebo!

Hronika 09.01.19, 19:58h

Novi horor za bh. građane: Sprema se drastično poskupljenje plina, a za njim i grijanja - cijene skaču u nebo!
I dok su u pitanju dani kada će odluka o povećanju biti donesena, ma koliki rast bio građani poručuju - negativno će se odraziti na kućni budžet, već sada uplašeni i zabrinuti pitaju se šta je sljedeće

 

 

Uskoro nam stižu veći računi za toplotnu energiju. Naime, BH-Gas je zatražio povećanje cijene prirodnog gasa od 31,3 posto prema distributivnim kompanijama, što bi u konačnici značilo i povećanje cijene krajnjim korisnicima. Iako iz resornog ministarstva tvrde da povećanje neće biti toliko, ipak će ga biti. I to najvjerovatnije od 3-5 posto, javlja N1.


Građani na samu najavu povećanja negoduju plašeći se lančane reakcije.


Povećanje cijene prirodnog gasa od 31,3 posto zahtjev je sa kojim je BH-Gas izašao pred resorno ministarstvo krajem prošle godine. Kao razlog navode stalni rast cijena ruskog gasa i njegovog transporta.


- BH-Gas više ne može nositi taj rast koji je išao u kontinuitetu, sada je narastao preko 100 posto, i jednostavno se moralo doći do povećanja cijena koju smo mi predložili sa 1. januarom 2019. godine - kaže Jasmin Salkić, direktor BH-Gasa.


Za krajnjeg korisnika ovo povećanje značilo bi izdvajanje blizu 80 feninga po metru kubnom, što bi prema nekim projekcijama, kako navode u BH-Gasu, za stan od nekih 70 kvadrata značilo 30-ak KM više na dosadašnji račun. I sarajevske Toplane budnim okom prate ove najave.


- Kad god dođe do promjene cijene prirodnog gasa, tu su i drugi energenti, i voda i električna energija, ali oni imaju malo učešće pa zato govorim o prirodnom gasu, jer je njegovo učešće preko 65 %. Dakle logično je da se cijena, neću reći poveća, nego da naša cijena uvijek bude usklađena sa cijenom energenta od kojeg se proizvodi toplotna energija - ističe Ženja Ljubuškić, glasnogovornik Toplana Sarajevo.


Na samu najavu novog rasta cijena građani regiraju očekivano, plašeći se lančane reakcije, koja nije isključena- upozoravaju Udruženja potrošača.

 

Anketa:

- Vjerovatno će se smanjiti potrošnja plina. (Ljudi će preći na alternative?) Vjerovatno. A onda ćemo se žaliti što nam je zagađen zrak.
 - Ionako je previše, a ne sad novo poskupljenje, pa ne znam ja sam razočarana. Samim početkom nove godine.
 - Apsolutno je neopravdano jer se to uvijek dešava u zimskom periodu
 - Non stop nešto poskupljuje, plate same stoje, ja mislim da je to greška velika.


- Povećanje jedne stavke u tom porodičnom budžetu sigurno narušava to ostalo, i to uglavnom ide na štetu hrane, na štetu odijevanja ili drugih uslova stanovanja. Da li može lančano da se prenese? Teoretski rečeno bilo bi moguće, jer ima sasvim sigurno puno poslodavaca, odnosno proizvođača potrošačkih roba koji koriste plin u proizvodnji, i sasvim sigurno bi njihve kalkulacije mogle biti teže - ističe Gordana Bulić iz Udruženja potrošača FBiH.


Da će poskupljenja biti najavljuje i resorni ministar, ali ne u predloženom obimu.


- Nećemo dati saglasnost. U ovom trenutku 3-5 posto je neka opcija koja bi mogla ići u nekom narednom periodu, a 31,3 posto nikako - smatra Nermin Džindić, ministar industrije, energetike i rudarstva FBiH.


I dok su u pitanju dani kada će odluka o povećanju biti donesena, ma koliki rast bio građani poručuju - negativno će se odraziti na kućni budžet, već sada uplašeni i zabrinuti pitaju se šta je sljedeće.

 

Prilog N1 pogledajte ovdje.

 

(N1/DEPO PORTAL/BLIN  MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI