Panika u Bugojnu

Dvije bebe zaražene meningitisom: Trend vakcinisanja sve manji, pa Zavod ne nabavlja vakcine?!

Hronika 09.01.19, 08:51h

Dvije bebe zaražene meningitisom: Trend vakcinisanja sve manji, pa Zavod ne nabavlja vakcine?!
Bugojanski portal objavio da je u posljednje vrijeme oboljelo čak desetero djece, a dvoje umrlo

 

U samo sedam dana nove godine u Bugojnu su dvije bebe, stare šest i 11 mjeseci oboljele od meningokokne sepse, potvrđeno je „Avazu“ u tamošnjem domu zdravlja.

 

Strah je zavladao gradom, posebno kod roditelja male djece i nakon što je na lokalnom portalu Bugojno danas objavljeno da je u posljednje vrijeme čak desetero djece oboljelo te dvoje umrlo od ove zaraze.

 

Noćna mora

 

Aida Hajdarević, majka šestomjesečne bebe, koja je prebačena iz Bugojna u sarajevsku bolnicu Jezero, svim roditeljima uputila je apel da ne dozvole da im se desi situacija u kojoj se ona našla.


- Doktori u Sarajevu rekli su mi da im mali pacijenti iz Bugojna nisu rijetkost. To treba ispitati. Čujem da je trenutno iz Bugojna, osim moje bebe, još dvoje djece stiglo na Kliniku Jezero. Apelujem na roditelje da se probude, da prate svaki dah svog djeteta. Gledati svoje dijete na aparatima, s osipom na koži je teško. Neka roditelji ne odustaju, neka brzo reaguju, neka ne vraćaju kući dijete s temperaturom od 40 stepeni – apelirala je Hajdarević.

 

Njen otac, a djed oboljele bebe Mirsad Palačkić jučer je za Avaz rekao da je dječak s Infektivne klinike prebačen na Kliniku Jezero, na aparatima je zbog dodatnih komplikacija.

 

Bugojanka Azemina Ramulj u maju prošle godine izgubila je osmomjesečnog Omera. Dijagnoza je, također, bila meningokokna sepsa.

 

- On je bio napredan, krupan dječak, zdravo dijete. Tog 2. maja za kratko vrijeme je dobio visoku temperaturu, otišli smo u Hitnu, dali su nam čepiće i sirup, vratili nas kući. Ubrzo sam primijetila da se znoji, da je prekriven modrim flekama, počeo je povraćati. Onda smo se vratili u Hitnu, posumnjali su na meningokoknu sepsu, uputili nas u Travnik, a oni u Zenicu. Na putu do Zenice je umro – govori Ramulj.

 

Protekli mjeseci su joj kao noćna mora, ali i danas se pita kako je moguće da joj niko nije znao reći od čega je beba umrla, o kakvom se oboljenju radi, kako se liječi, postoji li prevencija.

 

U bugojanskom Domu zdravlja potvrdili su da su od 1. do 7. januara primljene dvije bebe, kod kojih se prilikom pregleda pojavila sumnja na meningitis.

 

- Ova dva slučaja nisu povezana. Pacijenti su dalje upućeni u Kantonalnu bolnicu Travnik, na Pedijatrijski odjel. Prema informacijama kojima raspolažemo, bebe su dalje proslijeđene na Infektivni odjel bolnice u Sarajevu - kazao je sanitarni inžinjer Armin Kukić.

 

Šokantan podatak

 

No, uprkos tome, na društvenim mrežama i u Bugojnu ne jenjava strah, naročito zbog činjenice da nema odgovora na pitanje je li moguće da se negdje nalazi potencijalno žarište meningitisa, te zašto odgovorni ne daju roditeljima prave informacije.

 

Aida Hajdarević u svom apelu naglasila i da roditelji imaju pravo znati i pitati odgovorne zašto u Federaciji BiH nisu dostupne vakcine koje bi spriječile pojavu meningokokne sepse.

 

Iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo dobivamo šokantne podatke. Naš sagovornik, pod uvjetom da ostane anoniman, otkriva nam da je problem u novcu.

 

- Kako je trend vakcinisanja sve manji, onda Zavod radi ušteda ne nabavlja vakcine za ovu namjenu. One se mogu dobiti u apotekama, cijena im je 130 KM – navodi Avazov sagovornik.

 

Dr. Šečić: Moja reakcija pomalo je primitivna  

 

Među prvima koji je na Facebooku reagirao o stanju u Bugojnu jeste i ljekar Hitne pomoći Dino Šečić, koji je informacije koje je Aida Hajdarević podijelila s javnošću nazvao netačnim te je optužio da je „zapustila svoje dijete“.

 

- Moja reakcije bila je pomalo primitivna – kazao je za „Avaz“ Šečić.

 

On je istakao da nije tačno da je samo jedan potvrđen slučaj meningitisa u Bugojnu, da nije riječ o epidemiji, već da se tako, tvrdi on, prikupljaju politički poeni preko leđa ljekara i pacijenata.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI