Niko se ne oglašava

Zataškava se afera 'svinjetina' u OS BiH: Nadređeni otkrivaju ko je priču dao u javnost!?

Front 29.12.18, 17:31h

Zataškava se afera 'svinjetina' u OS BiH: Nadređeni otkrivaju ko je priču dao u javnost!?
Podsjećamo, tender za nabavku konzervi dobila je firma Duga komerc d.o.o. Sokolac koja je Oružanim snagama isporučila juneći konzervirani program Industrije mesa „Zmajevac“ iz Srbije

 

Već duži period niko iz Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga se ne oglašava zbog afere koja je uzdrmala pripadnike OS BiH, ali i javnost kada je otkriveno da u mesnim narescima, paštetama i gotovim jelima koji su nabavljeni kao juneći konzervirani program za ishranu pripadnika Oružanih snaga BiH ima svinjetine.

 

Zbog specifičnosti ishrane, ovi proizvodi su planirani da se nađu na jelovnicima vojničkih restorana pod stavkom „nesvinjskog programa“.

 

Trenutno kako stvari stoje, istraga se vodi u smjeru da se otkrije ko je priču dao medijima, ko je ostavio fotografije, a ne suštinskim pitanjem kako se mogao desiti ovakav propust.

 

Podsjećamo, tender za nabavku konzervi dobila je firma Duga komerc d.o.o. Sokolac koja je Oružanim snagama isporučila juneći konzervirani program Industrije mesa „Zmajevac“ iz Srbije.

 

Po početku distribucije ovih konzervi u redovnu ishranu, vojnici su izrazili sumnju da se radi o mješavini svinjskog i junećeg mesa, odbijali konzumaciju, upozoravali nadležne, ali bezuspješno. Sve su dokumentirali i slikama sadržaja konzervi koje su dijelili između sebe, kako bi jedni druge zaštitili.
Sada je najvažnije da sve zataška, a ministrica Marina Pendeš više se po ovom pitanju nije oglašavala. Ranije je kazala da “rade na tome”.

 

- Što se tiče Ministarstva odbrane, bez obzira na medijske istupe pojedinaca i službi, mi smo poduzeli sve u skladu sa zakonom, u skladu sa rokovima, pravovremeno informirali javnost i ne želeći da stvaramo oko toga bilo kakve tenzije, zaustavili smo daljnju isporuku, poduzeli aktivnosti kako bi se prekinuo ugovor. Tražit ćemo adekvatnu naknadu, na koji način, to će pravnici u Ministarstvu osmisliti, a Ured za veterinarstvo i nadležne institucije su upoznate s tim - istakla je Pendeš.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI