BH. METEOROLOZI NAJAVLJUJU

Konačna novogodišnja prognoza vremena: Nakon vikenda, stiže promjena... Ako planirate doček vani, neće vam se dopasti

Hronika 29.12.18, 10:32h

Konačna novogodišnja prognoza vremena: Nakon vikenda, stiže promjena... Ako planirate doček vani, neće vam se dopasti
U noći na ponedjeljak granica snijega će se pomjeriti do 500 metara nadmorske visine. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 1°C, na jugu zemlje do 4°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 1 i 6°C, na jugu zemlje do 9°C


 

U Hercegovini i jugozapadu Bosne danas pretežno sunčano. U većem dijelu Bosne dugotrajna magla ili niska naoblaka. U drugoj polovini dana sunčanije u Krajini i na zapadu Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 1 i 5°C, na jugu zemlje od 9 do 12°C. 



U nedjelju, 30. decembra, u Bosni i Hercegovini će preovladavati pretežno oblačno vrijeme. U Bosni po kotlinama prije podne će biti i magle. Padavine se u Bosni prognoziraju u drugoj polovini dana. U nizinama kiša, snijeg iznad 800 metara nadmorske visine.

 

U noći na ponedjeljak granica snijega će se pomjeriti do 500 metara nadmorske visine. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 1°C, na jugu zemlje do 4°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 1 i 6°C, na jugu zemlje do 9°C. 


U ponedjeljak, 31. decembra, u Bosni oblačno većinom sa snijegom ili susnježicom. Na sjeveru Bosne slaba kiša. Glavnina padavina prije podne. U drugoj polovini dana postepeno slabljenje i prestanak padavina. U Hercegovini prije podne razvedravanje. Vjetar većinom umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne se očekuju i jaki udari vjetra.

 

Temperatura zraka u Bosni većinom između -2 i 2°C, na sjeveru do 4°C. U Hercegovini jutarnja temperatura zraka između -3 i 2°C, a najviša dnevna uglavnom između 5 i 9°C. Na sjeveru i istoku Hercegovine najviša dnevna temperatura zraka do 2°C. 


Prognozirana akumulirana visina sniježnog pokrivača za nedjelju i ponedjeljak je 10 do 15 centimetara, u planinskim područjima do 25 centimetara novog snijega. Bez snijega na krajnjem sjeveru i jugu zemlje. 


U utorak, 1. januara 2019., u Bosni će preovladavati pretežno oblačno vrijeme. U poslijepodnevnim satima smanjenje oblačnosti. U Hercegovini vedro. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini prije podne umjereno jaka bura.

 

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -5 i 0°C, na jugu zemlje do 3°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -1 i 3°C, na jugu zemlje od 5 do 8°C. 

 

U srijedu, 2. januara 2019., u Bosni i Hercegovini novo naoblačenje sa sjevera. U Bosni većinom sa snijegom ili susnježicom, na sjeveru Bosne sa kišom. Slab snijeg ili susnježica se prognoziraju i na sjeveru i istoku Hercegovine. Vjetar umjerene jačine sjevernog smjera.

 

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -5 i 0°C, na jugu zemlje do 3°C. Najviša dnevna temperatura zraka između -1 i 3°C, na jugu zemlje od 5 do 9°C, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.


(FENA/ad) 

BLIN
KOMENTARI