Nikšić na novogodišnjem prijemu SDP-a

BH Blok ima najviše zastupnika u federalnom i državnom parlamentu, ali ne može formirati vlast bez nacionalnih stranaka

Front 27.12.18, 20:06h

BH Blok ima najviše zastupnika u federalnom i državnom parlamentu, ali ne može formirati vlast bez nacionalnih stranaka
Efikasna uspostava vlasti u dva kantona u nikad kraćim rokovima i unatoč brojnim pritiscima i preprekama je ocijenjena kao najpozitivniji događaj u tekućoj godini

 

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) danas je na sjednici podržalo napore kantonalnih organizacija na uspostavi vlasti, uz uvjerenje da će u kantonima u kojim je proces iniciran uskoro biti i formirana izvršna vlast u saradnji Bosanskohercegovačkog bloka sa ostalim partnerima u pregovorima.

Nikšić: Turbulentna i teška godina za BiH i sve njene građane

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić rekao je novinarima na novogodišnjem prijemu SDP-a, koji je održan večeras u Sarajevu, da je 2018. još jedna izgubljena godina s aspekta onoga što su uradile aktuelne vlasti.
- Iza nas je turbulentna i teška godina za BiH i sve njene građane, imali smo izborni proces koji je po nama vrlo kompromitovan. SDP je popravio izborni rezultat ali nismo presretni time - naveo je Nikšić.
Istakao je "da sada imamo jednu konstelaciju snaga u kojoj BH Blok, partije građanske orijentacije i ljevice, imaju najveći broj zastupnika u Parlamentu FBiH i Parlamentarnoj skupštini BiH, ali ne mogu formirati vlast bez nacionalnih stranaka". 
Nikšić je dodao da su zbog toga odlučili da krenu u formiranje vlada u kantonima u kojim mogu izbjeći nacionalne stranke. 
- Daljnja dešavanja zavise i od toga kako će završiti Uputstvo CIK-a, kakve će biti odluke Ustavnog suda pa ćemo onda opet na nivou BH Bloka zauzimati stavove - kazao je Nikšić.

 

Data je podrška ministrima SDP-a u vladama Kantona Sarajevo i Unsko-sanskog kantona, uz izraženo uvjerenje da će svojim djelovanjem pokazati jasnu razliku između njih i njihovih prethodnika.

 

Efikasna uspostava vlasti u ta dva kantona u nikad kraćim rokovima i unatoč brojnim pritiscima i preprekama je ocijenjena kao najpozitivniji događaj u tekućoj godini, obilježenoj izbornim manipulacijama, zloupotrebama i falsificiranjem volje birača od strane pojedinih političkih subjekata, ali i državnih institucija poput Centralne izborne komisije BiH.

 

Predsjedništvo SDP BiH je potvrdilo da podržava demokratski princip da svi politički subjekti koji osiguraju parlamentarnu većinu na različitim razinama imaju i puno pravo da formiraju izvršnu vlast.

 

Izražen je jedinstven stav da je odluka Centralne izborne komisije o raspodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH neustavna. Odluka kojom CIK BiH, suprotno svojim ovlaštenjima, pokušava legalizirati  posljedice masovnih ratnih zločina je nažalost tek posljednji u nizu skandaloznih postupaka ove institucije koja djeluje izvan zakonskih okvira i nadležnosti.

 

SDP BiH će u sklopu Bosanskohercegovačkog bloka poduzeti sve raspoložive mjere osporavanja odluke, u skladu sa zakonskim mogućnostima, poštujući i štiteći pravni poredak države Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz te stranke.

 

prijem-sdp

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI