Iz Tužilaštva BiH potvrđeno

Podignuta optužnica protiv Ramiza Drekovića

Hronika 27.12.18, 10:10h

Podignuta optužnica protiv Ramiza Drekovića
On se tereti da je u proljeće 1995. godine izdao direktno, strogo povjerljivo naređenje artiljerijskim jedinicama na širem području općine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje mjesta Kalinovik, naseljenog stanovništvom srpske nacionalnosti
 
 
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Ramiza Drekovića, rođenog 1956. godine u Tutinu u Srbiji, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.
 
 
Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu komandanta 4. korpusa Armije RBiH, postupao suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata. 
 
 
On se tereti da je u proljeće 1995. godine izdao direktno, strogo povjerljivo naređenje artiljerijskim jedinicama na širem području općine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje mjesta Kalinovik, naseljenog stanovništvom srpske nacionalnosti. 
 
 
Nakon izvršenog granatiranja, u više navrata, tokom maja i juna 1995. godine, usljed eksplozija granata ubijeno je dijete u dobi od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih osoba. Granatiranjem je prouzrokovano veliko razaranje imovine i objekata.  
 
 
Optuženi se tereti za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.
 
 
Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 50 svjedoka i stručnih vještaka te prilaganjem više od 200 dokaznih materijala. 
 
 
Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.
 
 
(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)
BLIN
KOMENTARI