Alarmantni podaci Svjetske zdravstvene organizacije

Djeca umiru, najgore je u našem komšiluku: Bolest koja je trebala biti iskorijenjena vratila se na velika vrata

Lifestyle 24.12.18, 09:55h

Djeca umiru, najgore je u našem komšiluku: Bolest koja je trebala biti iskorijenjena vratila se na velika vrata
Vitenis Andriukaitis, evropski komesar zdravlja, optužio je desničarske populističke političare za neodgovornost, širenje lažnih vijesti o bezbjednosti vakcinacije i stvaranju klime pune sumnje

 

Rastući pokret antivakcinaša u Evropi, podstaknut društvenim mrežama i antiestablišmentskim populistima, ugrožava ljudske živote i kriv je za najveću rasprostranjenost malih boginja u posljednjih 20 godina, upozoravaju stručnjaci za zdravlje.

 

List Guardian je analizirao podatke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koji pokazuju da je ove godine širom Evrope zabilježeno oko 60.000 slučajave zaraze malim boginjama, odnosno morbilama, što je dva puta više nego prethodne godine i najviše u ovom vijeku. Zabilježena su i 72 smrtna slučaja, što je također dva puta više nego 2017. godine.

 

640 slučajeva na milion stanovnika

 

Stručnjaci za zdravlje upozoravaju da antivakcinaši i drugi skeptici po pitanju vakcinacije dovode do smanjenja nivoa kolektivnog imuniteta na zaraze poput morbila, humanog papiloma virusa, gripa i drugih bolesti i da njihove stavove dodatno pojačavaju i šire društvene mreže i desničarski populisti koji su skeptični prema medicinskim vlastima.

 

Vitenis Andriukaitis, evropski komesar zdravlja, optužio je desničarske populističke političare za neodgovornost, širenje lažnih vijesti o bezbjednosti vakcinacije i stvaranju klime pune sumnje.

 

- Nisam samo ja zabrinut, cijelo naučno društvo je zabrinuto - epidemiolozi, pedijatri, stručnjaci za zarazne bolesti i mnogi ministri zdravlja. Nezamislivo je da danas imamo smrti uzrokovane morbilama - djecu koja umiru od morbila. Obećali smo da će do 2020. godine Evropa biti potpuno bez morbila - rekao je Andriukaitis, bivši kardiohirurg, prenosi Blic.

 

Seth Berkley, šef globalne alijanse za vakcinaciju Gavi, rekao je da je skepticizam zarazan kao bolest.

 

- Svijet je danas veoma ranjivo mjesto. Ne znam da li ima ijedne zemlje danas gdje nema nekih preispitivanja (vakcinacije) - rekla je Heidi Larsen, direktorica Projekta za izgradnju povjerenja u vakcine.

 

Različite vakcine izazivaju protivljenje u različitim zemljama.

 

Posljednji podaci pokazuju usku vezu između broja vakcinacija i izbijanja zaraza.

 

Ono što je posebno alarmantno jeste da je u susjednoj Srbiji zabilježeno čak 640 slučajeva zaraze od morbila na milion stanovnika.

 

Prema podacima WHO-a, procenat vakcinacije protiv malih boginja prošle godine je u Srbiji bio oko 86 posto. S druge strane, taj procenat je u Velikoj Britaniji bio veći - 92 posto, pa je broj slučajeva zaraze bio mnogo manji - samo 14,4 slučaja na milion stanovnika.

 

Lažne vijesti

 

WHO, EU i SAD su uspostavile grupe za istraživanje uzroka odbijanja vakcinacije i pokušavaju da nađu načine da ljude ubijede u njihovu sigurnost i efikasnost. Iz WHO-a kažu da im stalno dolaze molbe državnih vlada koje traže pomoć.

 

Desničarski populistički političari u zemljama poput SAD-a, Italije, Poljske, Francuske i drugih priključile su se skepticima, podržavaju ih i zalažu se za pravo roditelja da ne vakcinišu svoju djecu u zemljama gdje je to zakonom obavezno prije nego što djeca pođu u školu.

 

- Oni su veoma neodgovorni. Vidjećemo šta će se desiti sa zarazama kada takvi ljudi budu na vlasti, ti koji od početka koriste lažne vijesti - rekao je komesar Andriukaitis.

 

(Blic.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI