zdravlje na prvom mjestu

Ne prestajete kašljati? Razlikujte opasan od bezopasnog kašlja, nije svejedno...

Lifestyle 24.12.18, 09:29h

Ne prestajete kašljati? Razlikujte opasan od bezopasnog kašlja, nije svejedno...
Na početku se javlja u prilično blagom obliku, a nakon nekog vremena se razvija u težak i bolan kašalj koji je praćen iskašljavanjem sluzi u različitim bojama

 

Kašalj se definira kao prirodni refleks respiratornog trakta koji se javlja kako bi se štetne izlučevine i mikrobi izbacili iz organizma. Njega  najčešće uzrokuje virus, a rjeđe bakterije i on nije bolest, ali jeste simptom koji može ukazati na ozbiljne zdravstvene probleme.

 

Vrijeme trajanja, konstantnost i intezitet su izuzetno važni parametri kada je određivanje vrste kašlja u pitanju. Naime, ukoliko kašljete duže od dvije sedmice, a kašalj pri tom nije praćen curenjem nosa, upaljenim grlom, glavoboljnom, kihanjem i povišenom temperaturom, onda je riječ o takozvanom dugotrajnom kašlju. Ova vrsta kašlja najčešće nije bezazlena, te može ukazivati na  zdravstvene probleme zbog kojih se trebate obratiti doktoru, a mi vam donosimo neke od najčešćih.

 

Bolest štitne žlijezde

Uporno, suho kašljucanje može biti jedan od simptoma koji ukazuju na probleme sa štitnom žlijezdom. Ovu vrstu kašlja najlakše ćete prepoznati po osjećaju stezanja ili boli u grlu, te po povremenom gušenju.

 

Upala pluća

Kada se naša pluća inficiraju zbog virusa, bakterija ili gljivica, javlja se jak kašalj koji je praćen otežanim disanjem. Ako uz to iskašljavate bezbojnu sluz, osjećate se jako umorno i imate blago povišenu temperaturu, velika je vjerovatnoća da ste dobili upalu pluća.

 

Bronhitis

Kratak kašalj koji se teško smiruje, a koji traje i po nekoliko sedmica, jedan je od znakova bronhitisa. Na početku se javlja u prilično blagom obliku, a nakon nekog vremena se razvija u težak i bolan kašalj koji je praćen iskašljavanjem sluzi u različitim bojama (od smeđe do zelene i žute).

 

Tuberkuloza

Ukoliko vaš kašalj traje duže od dvije sedmice i pri tom je praćen bolom u grudima, gubitkom kilograma, umorom, groznicom, noćnim znojenjem i iskašljavanjem krvi, velika je vjerovatnoća da imate tuberkulozu, te se preporučuje da se obratite doktoru.

 

Hronični kašalj

Kiseline koje iz našeg želuca odlaze u jednjak mogu biti okidač za suhi kašalj, a to se često događa nakon obilnog obroka. Ukoliko primijetite povezanost želučanih problema s kašljem obratite se doktoru jer, možda, imate probleme s refluksom. 

 

Astma

Sužavanje disajnih puteva, osjećaj stezanja u prsima i takozvano „zviždanje“ u plućima praćeno napadom suhog kašlja su simptomi koji  ukazuju na astmu. S obzirom na to da pluća imaju bolji protok zraka tokom dana i kasnog popodneva, ova se vrsta kašlja javlja ujutru, uveče ili tokom noći.

 

(Hayat, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI